Film

Skribent

Alexander Kardelo

9 januari 2023 | 11:30

"Romeo och Julia"-regissörens son slår tillbaka mot kränkta skådisar

De två skådespelarna i filmklassikern "Romeo och Julia" från 1968 anklagar regissören Franco Zeffirelli för att ha spelat in barnpornografi.
Förra veckan kunde vi läsa om skådespelarduon Olivia Hussey och Leonard Whiting, båda idag i 70-årsåldern, som bestämde sig för att stämma skiten ur Paramount. Anledningen? Nakenscenerna i Shakespeare-adaptionen "Romeo och Julia" (1968) som de anser sig ha blivit lurade till att spela in.
 
Regissören Franco Zeffirelli är inte längre vid liv, men hans son tar filmen till sitt försvar ett uttalande till The Guardian:
 
- Det är pinsamt att höra att två äldre skådespelare, som blivit kända enbart tack vare den här filmen, vaknar upp en dag 55 år senare och tillkännager att de upplevt ett övergrepp som orsakat åratal av ångest och känslomässiga obehag, säger Pippo Zeffirelli.
 
 
 Zeffirelli noterar att både Hussey och Whiting har gett "hundratals intervjuer" genom åren om deras "glada minnen" från inspelningen av den kritikerrosade och Oscarsbelönade filmen.
 
- Nakenscenerna i filmen uttrycker skönheten och öppenheten i i ett ömsesidigt givande, och är på inget sätt morbida, tillägger han.
 
I skådespelarnas stämningsansökan hävdar de att deras mer eller mindre nakna scener, inspelade när de båda var i tonåren, filmades utan deras vetskap och godkännande. De söker skadestånd från filmbolaget Paramount på 500 miljoner dollar, eller 5 miljarder svenska kronor.
| 9 januari 2023 11:30 |