Film

Skribent

Daniel Feldt

28 september 2009 | 11:41

Roman Polanski gripen av polis

Regissören Roman Polanski greps i Schweiz i helgen i samband med en gala i Zurich. Nu väntar utlämning till USA för den 76-årige regissören där han 1978 greps för att ha haft sex med en 13-årig flicka.

Polanski flydde från USA 1978 efter han gripits för att haft sex med en minderårig och har efter det inte satt sin fot på amerikansk mark. Han har erkänt sig skyldig, men har hela tiden hävdat att flickan samtyckt till samlaget.

När Roman Polanski reste från sitt hem i Frankrike för att närvara vid en filmgala i Zürich greps han på flygplatsen av polisen. Han skulle mottaga ett pris för sitt livsverk.

- Jag kan bekräfta att Polanski har gripits. Amerikanska myndigheter utfärdade en internationell förfrågan 2005 i anknytning till efterlysningen från 1978, sade en talesman för Schweiz justitiedepartement rapporterar Reuters.

Det är nu upp till amerikanska myndigheter att begära en utlämning av regissören. Roman Polanskis advokat säger att de tänker överklaga gripandet.

Polanski åtalades inledningsvis till sex punkter och hotades med livstids fängelse. Han har på sistone försökt få åtalet ogiltigförklarat då den dåvarande domaren - som nu har avlidit - gått med på en uppgörelse i vilken Polanski erkände ett mildare brott. En uppgörelse som domaren sedan drog tillbaka. Det amerikanska rättsväsendet har erkänt ämbetsbrott i domarens fall men säger att Polanski måste inställa sig som person för att få målet ogiltigförklarat.

Enligt Aftonbladet så vill offret i målet lägga ned åtalet eftersom hon och hennes familj lider av den återkommande publiceringen av detaljer om brottet.

| 28 september 2009 11:41 |