Film

Skribent

Alexander Dunerfors

29 april 2014 | 23:01

Rollistan i "Star Wars: Episod VII" - vem är vem?

Från nykomlingen Daisy Ridley till veteranen Max von Sydow - vi ger dig koll på de nya skådisarna.

J.J. Abrams lovade att gå i "Stjärnornas krigs" fotspår och hitta okända ansikten i sin "Episod VII". De flesta av namnen borde ändå klinga bekant för den vanlige biobesökaren. Om inte så garanterar vi att du har sett dem förut. Här är MovieZines snabbguide till de nya rymdhjältarna och -skurkarna i "Star Wars" universum.

Domhnall Gleeson - 30 år, Irland. Gleeson är son till skådespelaren Brendan Gleeson men har gjort sig en fin karriär på egen hand. Du minns honom kanske som Bill Weasley i "Harry Potter"-filmerna eller från romantiska komedin "About Time". Han har också spelat mot Alicia Vikander i både kostymdramat "Anna Karenina" och kommande science fiction-filmen "Ex Machina".

Adam Driver - 30 år, Kalifornien. Adam Driver slog igenom med TV-serien "Girls" och har snabbt blivit indieregissörernas älskling. Han spelade i "Frances Ha", och syns i sommar i "Tracks", men har också fångat de mer namnkunniga filmskaparnas intresse. Det vittnar roller i "Lincoln" och "Inside Llewyn Davis" om.

Max von Sydow - 85 år. Den svenske skådespelaren, och en riktig veteran i detta gäng, behöver knappast någon närmare presentation. Von Sydow slog igenom i Alf Sjöbergs och Ingmar Bergmans filmer på 1950-talet, och har många stora amerikanska filmer på sin meritlista. "Exorcisten", "Minority Report" och "Shutter Island" är några av dem.

Daisy Ridley - Den enda tjejen i gänget. Så okänd (än så länge) att internet inte ens vet hennes ålder. Brittiska Daisy Ridley kan just nu ses i TV-dramat "Mr. Selfridge". Hennes enda långfilm hittills, skräckfilmen "Scrawl", har ännu inte släppts. Enligt agenturen är hennes spelålder 16 till 20 år, och hon har dessutom en roll i "The Inbetweeners"-uppföljaren.

Andy Serkis - 50 år, Storbritannien. Serkis har gjort sig känd för att stå i framkant för performance capture-tekniken, som främst har odödliggjort hans karaktär Gollum i "Sagan om Ringen"-trilogin. Han har på samma sätt spelat både King Kong och Caesar i "Apornas planet"-filmerna. Snart regidebuterar han med "The Jungle Book".

Oscar Isaac - 35 år, Guatemala. Genombrottet kom med en roll i "Robin Hood" år 2010, och efter "Drive" kan väl ingen filmälskare ha missat Oscar Isaac. Han hade huvudrollen i bröderna Coens "Inside Llewyn Davis" och har just filmat "A Most Violent Year" med Jessica Chastain.

John Boyega - 22 år, Storbritannien. Boyega fick en hyllad filmdebut i brittiska sci-fi-rysaren "Attack the Block" år 2011. Han har hållt sig sysselsatt med film och TV-roller sedan dess.

Läs mer om J.J. Abrams rollista i "Star Wars: Episod VII"...

Än så länge vet vi inte mycket om vilka de spelar i filmen. Vad gissar ni på?

| 29 april 2014 23:01 |