Film

Skribent

Alexander Dunerfors

4 april 2013 | 23:45

Roger Ebert är död

Den legendariske filmkritikern har gått bort i cancer.

Det är inte många filmkritiker som belönas med Pulitzer-priset, eller med en stjärna på Walk of Fame för den delen. Rober Ebert, aktiv sedan 1967, har lyckats med båda delarna och har i nästan ett halvt sekel gjort sig ett namn som den mest inflytelserika filmkännaren i USA.

De senaste tio åren har Ebert kämpat mot cancern och genomgått flera operationer. En kamp han idag förlorade, 70 år gammal.

- Det är med stor sorg i hjärtat vi meddelar att Roger Ebert har gått bort, skriver Sun-Times, tidningen som Ebert skrivit för i många, många år.

Roger Ebert hyllas idag av kollegorna som en av pionjärerna i sin bransch. Han lyfte gärna fram underskattade filmer och filmskapare, men var heller inte rädd för att ge en känga åt dem som förtjänade det - alltid med glimten i ögat och en dos humor.

Ebert har, förutom skrivandet, varit en flitig TV-recensent och också snabb med att omfamna internet. Han har bloggat flitigt och recenserat film in i det sista.

I sitt senaste blogginlägg tackade Roger Ebert för sig och menade att han kommer skära ner på skrivandet. Samtidigt berättade han om sina nya projekt, och att han bland annat planerar att skriva mer om hur han hanterar sina hälsoproblem. Det var för två dagar sen. Eberts allra sista skrivna ord blev:

- So on this day of reflection I say again, thank you for going on this journey with me. I'll see you at the movies.

Vi säger hatten av för en riktig Hollywood-legend, och ger två tummar upp till en filmkritiker som är en sann inspiration. Roger Ebert kommer att bli saknad.

| 4 april 2013 23:45 |