Spel

Skribent

Viktor Eriksson

5 april 2024 | 22:00

“Roblox”-chefen: Vi utnyttjar inte alls barn

Idag tar Roblox 75,5 procent av vinsten från skapelser som användare gjort och distribuerat via spelplattformen.
I en granskning som People Make Games gjorde under 2021 argumenterade Youtube-kanalen för att den omåttligt populära spelplattformen "Roblox" utnyttjar sina unga användare för att skapa innehåll till spelet. Detta genom att sälja dem en dröm om att de kan tjäna pengar på sina skapelser.
 
"Roblox"-skapare får ut dessa pengar i form av spelvalutan Roblux samtidigt som “Roblox” själva tar 75,5 procent av vinsten från en skapelse gjord i spelet. Detta kan jämföras med innehåll som säljs via plattformar som Steam och Apples App Store som istället tar upp till 30 procent av vinsten medan Microsoft Store och Epic Games tar 12 procent. 
 
Nu har Roblox studiochef Stefano Corazza kommenterat det hela i en ny intervju med Eurogamer.
 
– Du kan säga att “Okej, vi utnyttjar barnarbetare”, eller hur? Eller så kan du säga att vi erbjuder folk överallt i världen möjligheten att få ett jobb och en inkomst.
 
Han fortsätter.
 
– Jag kan vara 15 år gammal och bo i slummen i Indonesien och med bara en laptop så kan jag skapa något, tjäna pengar och upprätthålla mitt liv.
 
Enligt Stefano Corazza är den genomsnittliga Roblox-utvecklaren i 20-årsåldern, även om det finns gott om yngre utvecklare. 
 
– Jag fokuserar mer på mängden pengar som vi distribuerar varje år till skapare, vilket snart närmar sig en miljard dollar, vilket är fantastiskt.
 
| 5 april 2024 22:00 |