Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

4 mars 2023 | 18:00

Riley Keough om att kliva in i sin morfar Elvis Presleys rockstjärne-värld

MovieZine snackar med Riley Keough, Elvis Presleys äldsta barnbarn, om hur hon tog sig an rollen som rockstjärna i nya miniserien "Daisy Jones & The Six".
I MovieZines recension av den nya miniserien så beskriver vår recensent Fanny Degerfelt serien med orden "fängslande om ett kaotiskt rockbands uppgång och fall". Och jag kan inte göra annat än att hålla med. Om du sett och gillat "Almost Famous" (2000) någon gång tidigare i ditt liv, så råder det ingen tvekan om att även "Daisy Jones & The Six" kommer att uppskattas. 
 
Handlingen kretsar i alla fall kring rockbandet The Six och den inledningsvis försiktiga sångerskan och låtskrivaren Daisy Jones, vars vägar givetvis kommer att korsas på både de bästa och värsta sätt. I händelserna centrum står The Six-sångaren Billy Dunne, som spelas av Sam Claflin ("The Hunger Games: Catching Fire"), samt Daisy som spelas av Riley Keough ("Mad Max: Fury Road", "The Girlfriend Experience"). 
 
Ingen av skådespelarna hade provat på en sångkarriär innan, men lärde sig att både sjunga och spela gitarr för att kunna uppträda live under inspelningarna av "Daisy Jones & The Six". Faktumet att Riley är Elvis Presleys äldsta barnbarn, dotter till den nyligen bortgågna sångerskan Lisa Marie Presley (och en gång i tiden hade Michael Jackson som styvfarsa)... är givetvis något som har gjort många intresserade av att se hur väl Riley skulle klara av att axla rollen som rockstjärna på 1970-talet.
 
Och det blev givetvis också en del av samtalet när MovieZines tv-redaktör Jonatan Blomberg fick chansen att prata lite med Riley och Sam inför premiären av "Daisy Jones & The Six".
 
 
Hela gänget av skådespelare bakom bandet "Daisy Jones & The Six" i miniserien hos Prime Video.
 
Jag får börja med att säga att jag såg igenom hela "Daisy Jones & The Six" utan att veta att det var ett fiktivt band, vilket jag insåg först efter att jag börjat googla lite... eftersom miniserien kändes så rotad i verkligheten. 
 
Riley: Jag tror att det är många som gjort samma misstag där, för jag minns att jag googlade "Daisy Jones & The Six” första gången och trodde också att det var ett riktigt band, haha!
 
Ni får se det som en komplimang. För det kändes som att ni hade baserat det på verkliga händelser. Jag hoppas att folk kommer att ge ”Daisy Jones & The Six" en chans, eftersom jag verkligen kände att ni hade en riktigt fin kemi tillsammans.
 
Riley och Sam i kör: Wow, tack så hemskt mycket! 
 

De övade i 18 månader på att lära sig sjunga låtarna i serien

 
Sam Claflin i "Daisy Jones & The Six".
 
Jag vet att ni båda jobbade väldigt mycket på era röster. Det är väl många som känner till att åtminstone Riley kunde tänkas ha en hel del potential i sitt DNA för att kunna sjunga. Men hur mycket arbete lade ni egentligen ned på förberedelserna, för att nå den nivå vi får se i miniserien?
 
Riley: Ja, Sam och jag började båda lite från botten och nu är vi slutligen här. Men vi hade ingen erfarenhet av att sjunga sedan tidigare, så det blev mycket repetitioner, sångcoachning och bandträning. Vi spenderade månader och åter månader av bara övning. Och i slutändan, på grund av pandemin, blev det en arton månader lång repetition för oss. Om jag inte minns fel. Så det blev en lång och utmanande repetitionsprocess för oss båda. För att vi skulle kunna nå fram till den punkt där du ser oss nu i miniserien.
 
Sam: Absolut, det var ett väldigt intensivt arbete. Men inte bara från oss, utan från alla inblandade i produktionen. Men precis som Riley nämnde, det blev en hel del jobb och vi hade olika coacher för både gitarr och sång. Och vi behövde alla ge oss ut på en musikalisk resa. Vi behövde alla lära oss låtarna. Riley var givetvis tvungen att lära sig att sjunga dem också.
 
- Så vi var väldigt lyckligt lottade och hade också tur som fick den där extra tiden, på grund av pandemin. Och för att vi hade väldigt tålmodiga människor som lärde oss. Jag tror att jag talar för oss båda när jag säger att även fast vi båda lade ned ett väldigt hårt arbete, så var det ett helt team av människor som tog oss fram till den nivån vi behövde nå.
 

Riley Keough: "Jag kan inte sjunga"

 
Riley Keough som Daisy Jones i "Daisy Jones & The Six".
 
Jag förstår. För din del Riley, så har du trots allt levt lite på sidlinjen av den här musiker-världen under mer eller mindre hela ditt liv. Med tanke på din familj. Hur var det nu att kliva in i den världen själv? Kunde du känna igen dig i vissa delar av den?
 
Riley: Ja, alltså jag växte ju upp i en familj där alla var musiker. Jag har varit med på turné, jag har sett de här olika miljöerna och jag har varit väldigt nära den här ”världen”. Men jag har själv aldrig varken sjungit eller spelat gitarr. Men jag gillar helt enkelt bara att göra nya saker.
 
- Det är i slutändan ändå väldigt enkelt, jag gillar att prova saker som kommer att vara utmanande för mig. Så jag gick inte in med inställningen att ”åh, jag kan sjunga”, utan jag gick snarare in i det här och tänkte att "jag kan inte sjunga”. Men att jag verkligen ville pressa mig själv för att se om jag kunde lära mig. Så det här har varit en personlig resa för mig, in i musiken.
 
 
Efter att ha fått tjuvkika på hela miniserien kan jag däremot med gott samvete avslöja att både Sam Claflin och (framför allt) Riley Keough har blivit riktigt grymma musiker. All övning gav lyckligtvis ett gott resultat!
 
De tre första avsnitten av "Daisy Jones & The Six" finns nu tillgängligs hos Prime Video. Miniserien kommer att bestå av totalt tio avsnitt. För den som gillar låtarna i serien så har det fiktiva bandet nu även släppt låtarna man spelade in till miniserien på Spotify. 
 
 
Kommer du att ge "Daisy Jones & The Six" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 4 mars 2023 18:00 |