Serie

Skribent

MovieZine

26 oktober 2021 | 08:32

Riktiga vapen kan förbjudas på filminspelningar

Hollywood granskar sina säkerhetsrutiner efter tragedin på inspelningen av "Rust" förra veckan.
Efter den tragiska dödsskjutningen på Alec Baldwins westernfilm "Rust" förra veckan granskar Hollywoods filmskapare sina säkerhetsrutiner.

En uppmärksammad namninsamling för att förbjuda riktiga vapen på filminspelningar har fått mer än 30.000 signaturer. Bakom namninsamlingen på Change.org står filmskaparen Bandar Albuliwi. "Vi måste se till att en sådan tragedi aldrig mer inträffar. Det finns inga ursäkter på 2000-talet, riktiga vapen behövs inte längre på filminspelningar." Han kräver också att skådespelaren Alec Baldwin ska "använda sin makt och sitt inflytande i filmbranschen för att få till en förändring".
 
Regissören och skådespelaren Olivia Wilde ("Booksmart") som delat namninsamlingen vädjar till Hollywood om att införa "Halyna's Law" för en tryggare arbetsmiljö.
 
 
Producenten Eric Kripke ("The Boys") lovar på Twitter att hans inspelningar inte ska använda sig av vapen med blanka skott. Producenterna bakom polisserien "The Rookie" har också sagt att deras serie kommer gå över till luftpistoler och datoreffekter, skriver Reuters.
 
 
Polisens undersökning från inspelningen av "Rust" i New Mexico har påvisat att revolvern som användes var laddad med riktiga kulor, något som Alec Baldwin inte var medveten om. Skottet som avfyrades dödade filmfotografen Halyna Hutchins och skadade regissören Joel Souza. Man misstänker att en pressad budget ledde producenterna till att prioritera bort säkerheten, och anlita oerfarna personer som fick hantera filmens vapen inför scenen.
 
 

Därför används riktiga vapen på inspelningar

 
Varför används då riktiga vapen på film? Pistoler som laddas med lösa skott gör att det ser äkta ut och känns mer realistiskt även för skådespelarna. Att byta ut alla skott mot digitala effekter kan bli opraktiskt och dyrt, speciellt för independent-produktioner skriver NBC News.

- Jag känner många skådespelare som föredrar att använda blanka skott på inspelningen för att det känns verkligt, istället för att reagera på något som kommer läggas på i postproduktionen. De kan få fram en bättre reaktion, säger filmproducenten Anna Halberg.
 
Även i Sverige används riktiga, men modifierade, vapen laddade med lösa skott:

- Oftast använder man riktiga, men varaktigt ombyggda, vapen, men även attrapper eller rena leksaker. (Riktiga vapen) ser bättre ut, de ger rätt vikt och man vill ha eldsflamman, säger Simon Norrthon, ordförande för fackförbundet Scen och film, till SVT.
| 26 oktober 2021 08:32 |