Film

Skribent

Oskar Möller

1 augusti 2023 | 10:00

Ridley Scott gav rollen som Napoleon till Joaquin Phoenix efter att ha sett honom i "Joker"

Ridley Scott gav inte rollen som Napoleon till Joaquin Phoenix på gamla meriter. Istället var det skådespelarens magnetiska rolltolning av Jokern som avgjorde saken.
Som alla vet har Joaquin Phoenix samarbetat med brittiska urtidsregissören Ridley Scott (still going strong!) i en viss liten dänga som heter "Gladiator". 
 
Det betydligt färre personer vet är hur höstens stora biopicrealease rollbesattes. Ridley Scott tänkte nämligen inte "Commodus!" när han försökte visualisera den store (lille) erövraren. Överraskande nog var det istället Phoenix magnetiska framträdande i "Joker" som avgjorde rollens öde:
 
– Jag stirrade på Joaquin och sade rent ut: "Den här lille demonen är Napoleon Bonaparte. Han ser ut som honom", förkunnade Scott för Empire Magazine via Deadline.
 
Scott utvecklade även sina tankar om den franske generalen:
 
– Lyssna, han har mycket skit under bältet. Men på samma gång var han enastående modig och unik i sin handlingskraft och dominans. Han var extraordinär, konstaterade regissören.
 
Även Phoenix själv berättade att han och Scott har ofta talat om samarbete genom åren men att "inget kändes att det skulle vara tillräckligt krävande för oss bägge och jag gillade verkligen att hoppa på något med Ridley som skulle vara just det", sade skådespelaren i ett uttalande.
 
Med andra ord - förvänta er inget vanligt tråkigt kostymdrama mot slutet av november när "Napoleon" slår ner på biograferna. Vi snackar trots allt en taggad Ridley Scott och Jokern själv i huvudrollen i en film som ska vara en personligt färgad historia om generalens ursprung, hans hänsynslösa stegring mot makt och hans explosiva och besatta förhållande med den stora kärleken - frun Josephine (spelad av Vanessa Kirby). Förutom det blir det en massa kända slag som visar på fältherrens förmågor som militäriskt geni. Du vet att det blir maffigt.
 
Är ni taggade på att se "Napoleon" på bio?
| 1 augusti 2023 10:00 |