Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

25 november 2023 | 12:00

Efter tio år försvarar Ridley Scott sin sågade thriller: "Den är så rolig och cynisk"

Den "Napoleon"-aktuelle Ridley Scott tycker själv att 2013 års "The Counselor" är en av hans bästa filmer. Men det är inte många som håller med honom.
Alla ingredienser för en lyckad film fanns där. Hyllad regissör, originalmanus av en av de stora amerikanska romanförfattarna, ett gäng duktiga skådespelare med stjärnstatus. Men enligt både kritiker och publik hjälpte det inte alls.
 
På Rotten Tomatoes har den låga 34 procent hos kritikerna (som tyckte den var pratig och klumpig och saknade spänning) och ännu sämre 24 procent hos publiken. MovieZines recensent Jakob Åsell höll med och beskrev "The Counselor" som "en polerad bajskorv". Frågar du Ridley Scott själv, dock, håller han föga förvånande inte med.
 
I en ny intervju med The Rolling Stone pratar Ridley Scott bland annat om "The Counselor", tio år efter premiären, och hur besviken han var på mottagandet filmen fick.
 
- Jag blev så besviken, och jag vet inte vem jag ska skylla på eftersom jag tycker att filmen är riktigt jävla bra. Den är så rolig och cynisk. Folk tar den på för stort allvar!
 
Den stora amerikanska manusförfattaren är förstås Cormac McCarthy ("No Country for Old Men", "The Road"), och Ridley Scott visar både honom och filmen tydlig kärlek.
 
- Cormac McCarthy är i min värld förmodligen den bästa dialogförfattaren någonsin. "The Counselor" är en av mina favoritfilmer, men den har en mycket mörk undertext, och du kan känna den komma från första minuten. Den är så mörk eftersom den bygger på ett visst mått av sanning.
 
Regissören menar också att hans filmer brukar bli missförstådda men att folk fattar grejen med tiden och ger "Blade Runner" som exempel. Han beskriver scifi-klassikern som död i tjugo år innan den upptäcktes igen av en slump på filmfestivalen i Santa Monicas filmfestival, och tycker sig se samma mönster med "The Counselor".
 
"The Counselor" är en thriller som följer Michael Fassbenders titelkaraktär när han blir inblandad i tunga drogaffärer kring gräsen mellan Mexiko och Texas, USA.Bland överiga tunga filmstjärnenamn ser vi Cameron Diaz, Javier Bardem, Penélope Cruz och Brad Pitt.
 
Vilka hade egentligen rätt, Ridley Scott eller alla andra? Du kan själv avgöra genom att streama "The Counselor" på Disney+ eller hyrfilmstjänst i stil med SF Anytime.
 
| 25 november 2023 12:00 |