RYKTE

Skribent

Viktor Jerner

4 april 2018 | 19:40

Rian Johnsons inriktning med Reys föräldrar avvek från Abrams plan

J.J. Abrams, som startade den nya "Star Wars"-trilogin, hade ursprungligen helt andra tankar angående vilka som borde vara huvudkaraktärens föräldrar.
En av de mest debatterade aspekterna med Rian Johnsons högst polariserande "Star Wars: The Last Jedi" var avslöjandet om vilka Reys (Daisy Ridley) föräldrar var.
 
Kylo Ren (Adam Driver) avslöjar i filmens tredje akt att (SPOILERVARNING) hon inte kommer från någon speciell blodslinje, utan att hennes föräldrar var obetydliga skrothandlare. Stora skaror fans hoppades på att hon skulle vara en Skywalker eller Kenobi, och för dem blev detta helt förståeligt en knäpp på näsan.
 
Som jag skrev i min text om filmens bästa bitar så tycker jag personligen att det var helt rätt val av Rian Johnson att gå den vägen, att visa att man inte behöver vara en arvinge till en "utvald" släkt för att uträtta stordåd i "Star Wars"-universumet. Många andra kände så också, men debatten fortsatte härja vidare. En diskussionspunkt blev vare sig det i "The Force Awakens" byggs upp mot att Reys föräldrar faktiskt ska vara några betydelsefulla karaktärer eller inte, ifall det var planen från början.
 
Simon Pegg som Unkar Plutt i "Star Wars: The Force Awakens".
 
I en intervju i podcasten Happy Sad Confused har skådespelaren Simon Pegg, som spelade Unkar Plutt i "The Force Awakens", kommit med lite ny information kring just det. I avsnittet säger han följande:
 
"I know what J.J. kind of intended or at least was being chucked around. I think that’s kind of been undone slightly by the last one. There was some talk of a relevant lineage for her".
 
Nyckelfrasen här är "relevant lineage", och även om Pegg inte direkt ger några cementerande uppgifter så tycks det luta åt att Abrams faktiskt hade planerat något helt annat för avslöjandet om Reys föräldrar. Med stor sannolikhet skapade han "The Force Awakens" med en intention som Rian Johnson sedan valde att frångå i uppföljaren. Jag vidhåller dock att det var helt rätt val.
 
Detta intensifierar verkligen den oro som jag vädrade i min text om det jag vill se i "Episod IX". Abrams återvänder där för att avsluta trilogin han påbörjade, och han har alla möjligheter att underminera det som Johnson gjorde i mittenfilmen och gå tillbaka till sin ursprungsplan. Ett mardrömsscenario, enligt mig, men likväl ett möjligt scenario.
 
Hur hoppas du att de hanterar Reys föräldrar i "Episod IX"? 
| 4 april 2018 19:40 |