PODCAST

Skribent

Gäst

19 februari 2017 | 09:00

Retropodcast hyllar actionfilmer och oneliners

Får du en glädjetår i ögonvrån när du hör en riktigt lökig oneliner eller slår hjärtat ett extra slag när någon skjuter från höften med maskingevär? ”85-95” är podcasten för dig med ett passionerat förhållande till gamla actionfilmer.
Steven Seagal spänner skoningslöst ögonen i mig från en poster på väggen när jag kommer in i studion i Helsingfors där ”85-95” spelar in sina retrodoftande avsnitt. Tage Rönnqvist och Jocke Levälampi, de två finlandssvenska actionnördarna bakom podcasten tar emot mig med öppna armar. 

”85-95” är en filmpodcast med väldigt specifik avgränsning. De ser och snackar bara om actionfilmer som är gjorda mellan åren 1985 och 1995. Var tredje vecka på torsdag kommer ett rykande färskt avsnitt ut, hittills har de hunnit göra tio avsnitt där de snackat om bland annat ”Blind Fury”, ”American Ninja” och ”Lethal Weapon”. 

Men det finns en hake, i varje avsnitt medverkar också någon som har varit med och gjort filmen. Det kan vara en regissör, skådespelare, producent, hårstylist eller cateringpersonal. Enda kruxet är att det måste vara någon som jobbat med filmen på ett eller annat sätt och kan berätta lite anekdoter om processen.

– Våra mest kända gäster är kanske ”American Ninja” regissören Sam Firstenberg som vi hade med via Skype, eller James Belushi i senaste avsnittet om ”Red Heat”, säger Jocke Levälampi. 

Det är inte alltid så lätt att få tag i folk till avsnitten, det blir många mejl och trådar som kastas ut. Tage Rönnqvist har en solklar drömgäst. 

– Renny Harlin, han är ju från Finland så det känns inte helt omöjligt. Då skulle vi utan tvekan snacka ”Cliffhanger”.

– Min drömgäst är nog Mel Gibson. På plats i studion, berusad. Det vore grejer, säger Jocke.


Jocke Levälampi och Tage Rönnqvist spelar in sin podcast under Jean-Claude Van Dammes, Sylvester Stallones och Steven Seagals vakande ögon.

Podcasten är ett passionsprojekt för killarna. De gick i filmskola tillsammans och där var det inte okej att gilla action och b-filmer, där gällde mörka dramafilmer och Kubrick var för mainstream. I ”85-95” hyllar pojkarna de charmiga, korkade och alldeles geniala actionfilmer som de växt upp med. 

– Dagens actionfilmer saknar hjärta och är för polerade. Förr krävdes stora stjärnor som bar upp filmerna, det är inte samma sak i dag, säger Jocke. 

– Största problemet är väl att dagens värld inte är lika enkel och svartvit som den var 1985. Då kunde de dra allt till sin spets helt skamlöst och när man ser på filmerna nu vet man inte om de är seriösa eller inte. Är de testosteronstinna actionhjältarna satir över manlighet? Drev de med eller hyllade de den? resonerar Tage. 


Jocke Levälampi är glad att de valde att köra på konceptet att alltid ha med någon från produktionen. Det är inte lättaste sättet att göra en filmpodd, men det blir bättre.

Nostalgifaktorn i podcasten är hög men det går bra att lyssna även om du inte har sett filmen som de diskuterar. 

– Vi snackar så att alla ska kunna hänga med, men jag tror man uppskattar podden mest om man är ett actionfan, säger Tage. 

Retrokänslan finns med i allt de gör för podcasten. Det luktar 80-tal om jingel, tag line och poster. Jocke är otroligt nöjd med deras promobild. 

– Det tog så lång tid att ta den att det känns som att vi är en snygg poster som har en podcast. 

Axel Åhman


Postern till podcasten ”85-95”. Komplett med tagline, boombox och kedjor. 

Tre snabba frågor med Jocke Levälampi, 34 år


Favoritfilm: ”Indiana Jones och det sista korståget”.

Karaktär du alltid drömt om att vara: Indiana Jones. Jag har alltid haft en brocrush på honom. En gång gick jag till en maskerad utklädd som Indy, men jag visste inte att det var maskerad, det råkade vara min vanliga outfit den dagen. Det var bara piskan som fattades.   

Bästa avsnittet av 85-95: ”Blind Fury”, det var otroligt kul att spela in, vi skrattade oss genom hela inspelningen. 

Tre snabba frågor med Tage Rönnqvist, 33 år


Favoritfilm: ”Over the top”. Sylvester Stallone är definitionen av den amerikanska drömmen, en långtradarchaufför som bryter arm. Det är som att se Rocky, fast han slår bara med en arm. 

Karaktär du alltid drömt om att vara: Ray Quick, Sylvester Stallones karaktär i ”The Specialist”. Han är en fyndig actionhjälte med hjärta. 

Bästa avsnittet av 85-95: ”American Ninja”, det var kul att ha med regissören och det blev en så passionerad diskussion. 

Här hittar du alla avsnitt av ”85-95”. Du hittar podcasten också på iTunes och acast
| 19 februari 2017 09:00 |