Film

Skribent

Alexander Kardelo

10 juni 2016 | 16:00

Regissören bakom ”Super Mario Bros” berättar om superfloppen

Världen har fortfarande inte glömt tidernas sämsta spelfilmatisering.
”Filmer som bygger på tv-spel”. Ja, den där djupa sucken du hör i ditt huvud just nu är du inte ensam om. Hur man än vrider och vänder på det, finns det ännu inga framgångsrika eller universellt älskade bidrag i den här genren. Trots att många har försökt. 

En av de tidigaste (och floppigaste) storflopparna var ”Super Mario Bros” från 1993. John Leguizamo och Bob Hoskins spelade rörmokarbröderna i Rocky Mortons och Annabel Jankels komedi. 

Men kalkonstämpeln berodde varken på regissörerna själva, skådespelarna, eller manuset - som ska ha varit något extra. Istället var det studion som petade i projektet tills ingenting vettigt fanns kvar. Morton minns mardrömsspelet bakom kulisserna i en ny intervju med SciFiNow.


Dennis Hopper som skurken King Koopa.

- Dick Clements och Ian La Frenais manus var det manus som vi ville göra. Det var ett annat manus, skådespelarna kom ombord tack vare det, och sedan ändrades det totalt.

Rocky Morton berättar att han var tvungen att stå fast vid det nya manuset, och säga att det var toppen fast det inte var det. 

- Alla undrade: ”Var är originalmanuset? Det där som vi gillade?” och vi behöver förklara att det var nytt och annorlunda nu. Så alla var arga på det, och allt blev kalabalik på grund av det beslutet.


För både Rocky Morton och Annabel Jankel blev det ”Game Over” i filmkarriären, och var de har gömt sig sedan 1993 är okänt. Men han är trots allt lite stolt över sin film:

- Jag är stolt över vad vi klarade av trots motgångarna. Jag är mest stolt över hur originell filmen är, för allt det kommer från oss själva. Jag tycker vi har åstadkommit något, men det blev en rörig film. Man kan inte skriva om manuset en vecka innan inspelning, utan att det blir rörigt. Men vi gjorde vårt bästa. Och sen blev vi utkickade från redigeringen när vi försökte klippa ihop det till något vettigt.


Vad tycker ni om "Super Mario Bros", hade det kunnat bli en bra film?
| 10 juni 2016 16:00 |