Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 oktober 2023 | 10:00

Recensenterna är inte roade av nya svenska skräckfilmen: "Skrattretande usel"

Skådespeleriet är medelmåttigt och storyn fantasilös, enligt recensionerna. Se den bioaktuella "Karusell" på egen risk.
Omar Rudberg, Wilma Lidén och Amanda Lindh får uppleva en mardrömsnatt på Liseberg i den nya svenska skräckfilmen "Karusell". Instängda med en maskerad mördare och utan en chans att ta sig ut eller kontakta omvärlden tvingas de att kämpa för sina liv.'
 
"Den osynlige"-regissören Simon Sandquists nya slasher har onekligen sneglat mot amerikanska filmer i samma genre, som "Jag vet vad du gjorde förra sommaren". MovieZines recensent Lucas Mass tycker att vi har sett det mesta förr: "Liseberg-slashern är mer imitation än innovation" - vårt betyg landade på en 2:a.
 
SvD:s skribent är hyfsat generös med en 3:a i betyg. "Ibland är genrefilm som bäst när den är typ habil, när inget är jättebra eller jättedåligt. Karusell är en finfin höstskräckis som bör funka lika bra hemma som på bio."
 
Filmtopp varnar för att "skådespeleriet är, i vanlig svensk anda, högst medelmåttig och teatralisk". Samtidigt vill man dela ut "en välputsad Oscar till filmfotografen, Andres Rignell som låter Liseberg skina från sina bästa sidor".
 
"Skrattretande uselt, förutsägbart och inte ens läskigt" tyckte recensenten på DN. "Den tåliga skräckfilmspubliken förtjänar så mycket bättre svensk genrefilm än så här. Så svårt kan det ändå inte vara." Betyget blir en 1:a.
 
"Det är så pass fantasilöst att man återanvänder upplägg från "Feed" och dessutom snor friskt från amerikansk skräckfilm. "Jag vet vad du gjorde förra sommaren" (1997) får bland annat fungera som kopia" skriver Nöjesguiden och delar ut lägsta betyg.
 
Det blir snudd på bottenbetyg även hos GP: ”Allra sämst är dialogen tätt följd av den fantasilösa storyn”.
 
| 20 oktober 2023 10:00 |