Spel

Skribent

Anders Eklöf

31 augusti 2022 | 17:00

Recension: "The Last of Us Part I" är ett vackert men dyrt återbesök

Ett av världens mest älskade spel är tillbaka med snyggare grafik och inte särskilt många andra förbättringar.
För nästan tio år sedan släpptes det kritikerrosade spelet "The Last of Us" till Playstation 3, som vann oerhört många priser och en plats i spelarnas hjärtan. Sedan dess har det inspirerat många andra titlar och satte någon sorts standard för hur man gör ett bra berättelsedrivet spel.
 
Nu har Naughty Dog valt att göra en remake av spelet, kallad "The Last of Us Part I", som cynikern i mig mest ser som ett snabbt sätt att tjäna lite extra slantar på lagom till att tv-serien på HBO Max börjar närma sig. Den här versionen av spelet är oerhört imponerande rent grafiskt, men att kalla det för en remake när det är exakt samma spel under ytan och sedan välja att klistra på en prislapp på minst 600 kronor är en aning girigt.
 
Det är dock svårt att säga att "The Last of Us Part I" inte skulle vara minst lika medryckande, spännande och fint som tidigare – den här gången med riktigt snygg grafik.
 
 
7e7c185412eeafcfb2b9360a70c047d5 last of us part 1
 

Välkommen tillbaka till postapokalypsen

 
"The Last of Us Part I" utspelar sig i USA, tjugo år efter att världen drabbats av ett dödligt svampvirus som gjort en stor del av mänskligheten till levande döda. Här träffar vi överlevaren Joel, som får i uppdrag att smuggla den immuna flickan Ellie i hopp om att hon ska kunna leda till ett vaccin eller botemedel.
 
Det som börjar som ett jobb och en ganska infekterad relation, utvecklas långsamt till ett starkt band mellan likt en far och dotter. Berättelsen är fortfarande lika stark som för tio år sedan, men det som gör att den slår extra hårt den här gången är de fenomenala ansiktsanimationerna. När Ellie ser tveksam eller arg ut och Joel tänker tillbaka på sitt förflutna syns det mycket tydligare och mer effektfullt i deras ansikten, då Naughty Dog verkligen har tagit animationen till nya höjder.
 
7e7c185412eeafcfb2b9360a70c047d5 the last of us part i screenshot 05 en 17may22
 

En raserad men vacker värld

 
Hela poängen med "The Last of Us Part I" är att erbjuda samma upplevelse som tidigare, fast med modern grafik. För mig som spelat både originalversionen på Playstation 3 och "The Last of Us Remastered" på Playstation 4, är det dock tydligt att det är mer eller mindre exakt samma spel som döljer sig under den polerade ytan – inklusive alla brister.
 
På ytan är det verkligen inte mycket att klaga på. De redan detaljrika miljöerna, karaktärerna och fienderna har uppdaterats så att de mer liknar standarden som "The Last of Us Part II" från 2020 satte, fast några snäpp till. Den vackra men brutala världen färgas vackert av solljuset, vatten och regn ser oerhört realistiskt ut och karaktärerna är som sagt mer levande och uttrycksfulla än någonsin tidigare. 
 
En redan riktigt bra spelupplevelse förhöjs av den snygga grafiken, så att jag lever mig in i den förlorade världen ännu mer än tidigare. Dock är det tydligt att spelmekaniken är densamma, då mycket känns föråldrat i jämförelse med till exempel uppföljaren. Det är fortfarande spännande att smyga från de ohyggliga varelserna och att skjuta sig igenom ett gäng banditer, men spelmediet har lite sprungit ifrån "The Last of Us" i vissa aspekter.
 
7e7c185412eeafcfb2b9360a70c047d5 the last of us part i screenshot 11 en 17may22
 

En riktigt kostsam "remake"

 
Har du redan spelat "The Last of Us", har du också spelat "The Last of Us Part I", men du har inte sett det. Det hela handlar mest om hur villig du är att betala överpris för ett spel du redan har spelat, när det egentligen inte är mycket mer nytt än grafik i den här remaken. Har du aldrig spelat det tidigare är det här dock ett ypperligt tillfälle att göra det, då det utan tvekan är den ultimata versionen.
 
Nästan tio år senare är "The Last of Us" fortfarande ett riktigt bra spel med en gripande berättelse och "Part I" tar det till nya höjder, åtminstone rent grafiskt. Det är värt ett högt betyg för sina produktionsvärden, men det är svårt att ge det allra högsta betyg när det mer eller mindre är en glorifierad remaster för fullpris.
 
 

"The Last of Us Part I"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Genre: Action, skräck
Utvecklare: Naughty Dog
Utgivare: Sony Interactive Entertainment
Format: Playstation 5
Släpps: 2 september
 
Kommer du spela "The Last of Us Part I" igen eller blir det första gången?
| 31 augusti 2022 17:00 |