recension

Skribent

Anders Eklöf

18 oktober 2022 | 15:00

Recension: "Mario + Rabbids: Sparks of Hope" är charmigt värre

Mario och de franska kaninerna är tillbaka i ett riktigt imponerande strategiskt actionspel som är bättre på mer eller mindre alla sätt och vis än sin föregångare.
När Super Mario gick samman med de enerverande franska Minion-liknande kaninerna i det strategiska "Mario + Rabbids: Kingdom Battle" för några år sedan var det få som trodde att det skulle bli något annat än en flopp, men jag och många andra anser det vara ett riktigt bra, beroendeframkallande och spännande spel - och kaninerna är faktiskt charmiga!
 
Med uppföljaren "Mario + Rabbids: Sparks of Hope" har Nintendo och Ubisoft tagit konceptet vidare och ut i rymden, där rörmokaren och hans vänner möter nya bundsförvanter i ett intergalaktiskt äventyr.
 
 

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

 

Maniska möten mellan Mario och mordiska kaniner

 
När Mario, hans vänner och deras nya kaninkompisar tar det lugnt en stund efter händelserna i föregångarna, avbryts festen plötsligt av att en mörk varelse kallad Cursa dyker upp och sprider mörk materia över hela universum i jakt på så kallade Sparks - en blandning av Lumas från "Super Mario Galaxy" och Rabbids.
 
Det blir helt enkelt upp till dig att resa ut i rymden och besegra Cursa och hennes undersåtar, samt rädda de stackars figurerna. På vägen skaffar de nya bundsförvanter som den annars klassiska ärkefienden Bowser, den nya tuffa emokaninen Edge och andra charmiga typer.
 
Precis som tidigare är det skojigt att se de imiterande kaninerna interagera utan ord med Mario, Luigi och Peach, med alla knäppa scener som dyker upp under äventyrets gång - inte minst på grund av de riktigt snygga animationerna. Det som känns något tråkigt är att flera av de platser som gänget besöker kan vara ganska onspirerande - från stränder till snötäcka landskap, vilket vi sett otaliga gånger i andra Mario-spel redan. Det går visserligen att utforska platserna mer än i föregångarna, men jag hade gärna sett lite mer originalitet.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Strategiska och spännande strider i semi-realtid

 
Likt föregångaren utspelar sig den mesta speltiden i strategiska arenor, där Mario och hans vänner - hör och häpna - använder skjutvapen och liknande för att besegra sina fiender. Till skillnad från tidigare, där du kunde röra dig ett visst antal steg i ett rutnät varje runda, är striderna mer fria den här gången. Det är fortfarande omgångsbaserade strider som gäller, men på din runda har du mer frihet hur du kan röra dig innan du väljer att anfalla.
 
Det här öppnar verkligen upp striderna på ett sätt som gör att det inte bara blir samma sak en gång till, utan ger större taktiska möjligheter. Det är verkligen tillfredsställande när man får till en riktigt bra runda där allt klaffar perfekt och dina fiender utplånas utan att du själv tagit någon större skada. Du kan även utrusta karaktärerna med olika Sparks, så att du fritt kan anpassa dem och skapa unika kombinationer. Något som stör är dock att menyerna för att uppgradera hjältarna och anpassa deras förmågor känns en aning tröga, vilket gör att jag gärna undviker det så mycket som möjligt.
 
Med tanke på hur pass många strider det blir, kan det dock även bli en aning tjatigt i längden, mycket på grund av att du hinner se väldigt liknande upplägg flera gånger under samma värld. Det går så klart att variera sig mycket genom att byta ut karaktärer och deras förmågor, men det är stundtals en klen tröst. När vissa utvalda strider känns oerhört genomarbetade och unika, blir det lite trist att se det här klippa- och klistra-upplägget.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Putslustiga pussel och pråliga passager

 
Världarna i "Mario + Rabbids: Sparks of Hope" kan som sagt kännas en aning oinspirerade i sin tematik, men som kompensation är de dock väldigt mycket mer spännande att utforska än i föregångaren. Kartorna är mer av en liten öppen värld numera, där det finns hemligheter att upptäcka och sidouppdrag att slutföra längs vägen.
 
Däremot är pusslen inte alltid överdrivet stimulerande och går ofta att lösa med vänsterhanden och med hjärnan på halvfart. Det finns roligare sätt att designa ett pussel på än att behöva knuffa en låda till en uppenbar plats, eller att fånga fiskar utan någon särskild finess.
 
I slutändan är "Mario + Rabbids: Sparks of Hope" dock en riktigt bra uppföljare som inte bara känns som mer av samma, utan en naturlig utveckling av ett beroendeframkallande och skoj koncept - trots att det finns några irritationsmoment att hålla utkik efter. Gillade du "Kingdom Battle", finns det ingen anledning att inte spela det här.
 
 

"Mario + Rabbids: Sparks of Hope"

 
 
Small a74ae7294ede9b631ffe5ba72230d15a nedladdning 20 1
 
Plattform: Nintendo Switch 
Genre: Äventyr/strategi
Släpps: 20 oktober
 
Vad tyckte du om det första "Mario + Rabbids"?
| 18 oktober 2022 15:00 |