Spel

Skribent

Anders Eklöf

5 februari 2023 | 15:00

Recension: "Fire Emblem Engage" är ytligt men fängslande

"Fire Emblem"-serien är tillbaka med en ganska bristfällig del, som trots alla skavanker lyckas charma MovieZines spelredaktör.
Den strategiska fantasyserien av Nintendo har gått tillbaka till rötterna i "Fire Emblem Engage", med mer fokus på striderna och mindre på allt runt omkring.
 
Resultatet är ett riktigt tajt taktiskt rollspel, som dock saknar mycket annat - som en engagerande berättelse och välskrivna karaktärer.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Utvalda hjältar, onda drakar och magiska ringar

 
"Engage" utspelar sig på kontinenten Elyos, som består av flera riken som legat i fred sedan de besegrade den fasansfulla Fell Dragon Sombron för tusen år sedan. Nu har den dock vaknat igen, vilket sätter harmonin på spel.
 
Du spelar som den utvalde Alear, som var en viktig del i segern mot draken för tusen år sedan, som även du vaknat för att rädda dagen.
 
För att stoppa det ondskefulla hotet måste du och ett gäng bundsförvanter resa runt i riket i jakt på en handfull magiska ringar, som kan frammana klassiska "Fire Emblem"-karaktärer att strida vid din sida.
 
Det hela är något oerhört klyschigt och följer en utnött fantasymall vi sett hundra gånger förut. Att den utvalde dessutom har minnesförlust är pricken över i:et, då det gör att andra karaktärer kan påminna dig om vad som står på spel och vad som måste göras så ofta det bara går. Jämfört med föregångaren "Fire Emblem: Three Houses" där berättelsen var väldigt engagerande och hade intressanta karaktärer att lära känna, är det en ganska klen tröst att "Engage" så pass klyschigt att det nästan blir charmigt.
 
D3c5fd1c0dc5dd52b3edcd7687873e68 fireemblemengage scrn 04
 

Strategi i toppklass

 
När berättelsen brister är det väldigt tur att "Fire Emblem Engage" är kul och utmanande att spela. Precis som vanligt handlar det om turordningsbaserade slag där du får flytta olika enheter på ett rutnät, där olika typer av krigare är mer effektiva mot andra - likt sten, sax och påse, fast med läckra animefigurer istället.
 
Det unika med "Engage" är just ringarna, som gör att du kan trolla fram gamla klassiska karaktärer från seriens historia som Marth och Lydia. Det här skapar nya strategiska scenarion på slagfältet, då det gäller att utnyttja de mäktiga krafterna vid rätt tillfälle - och gärna rätt ring på rätt person, mot rätt fiende. De riktigt tajta och beroendeframkallande striderna gör att 90 procent av speltiden är i toppklass, men det finns en del annat som brister.
 
Mellan striderna får du hantera din bas, som dock känns ganska innehållslös. Här kan du träna dina enheter, lära känna dem någorlunda mer och skaffa utrustning, men egentligen inte mycket mer.
 
D3c5fd1c0dc5dd52b3edcd7687873e68 fire emblem engage celica 1663520655
 

Vacker grafik utan djupare spackel - men kul ändå

 
På den grafiska fronten ser "Fire Emblem Engage" riktigt fint ut för att vara ett spel till en vid det här laget ganska gammal och svag konsol. Karaktärsdesignen är bra, men det är lite som att de glömt att fylla de flashiga hjältarna med något större innehåll. I föregångaren "Fire Emblem: Three Houses" var det lätt att hitta sina favoriter, men här är det något som saknas. Det är verkligen yta före substans, med en dos av en hel del lättklädda kvinnor.
 
Trots att "Fire Emblem Engage" är ytligt, saknar en djupare berättelse och är på flera sätt sämre än sin föregångare, kan jag inte värja mig mot dess glansiga yttre och tajta spelmekanik. Jag har helt enkelt väldigt kul med spelet och dras med i den enkla handlingen och de färgstarka karaktärerna. Ibland räcker det, även om jag så klart hoppas på att bästa spel i serien blir ännu bättre.
 
 

"Fire Emblem Engage"

 
 
Genre: Strategi
Plattform:
Nintendo Switch
Utvecklare:
Intelligent Systems
Utgivare: 
Nintendo
Släpps: 
Ute nu
 
Har du spelat "Fire Emblem Engage"? Vad tycker du om spelet?
| 5 februari 2023 15:00 |