Spel

Skribent

Alexander Kardelo

4 oktober 2018 | 18:00

Recension: "Assassin's Creed Odyssey" - mitt stora feta grekiska blodbad

Det elfte spelet i serien om lönnmördare genom historien är enormt, ambitiöst, våldsamt och vackert - men saknar själ.
Ett nytt år, ett nytt "Assassin's Creed"-spel. Jag är ett troget fan och har lirat de flesta i delar i denna franchise sedan debuten 2007.

Och även om jag aldrig riktigt fattat hur Ubisoft hinner med att producera sina episka äventyrsspel i en sådan rasande fart, är varje nytt kapitel självklar i min PS-konsol. På gott och ont. För den här spelserien har bjudit på lika många toppar som dalar, och "Odyssey" - nummer elva i ordningen - lägger jag tyvärr i den sämre högen.

Det handlar inte om någon frampressad produkt, för kvaliteten är på topp. Men spelet saknar hjärta, det finns ingen wow-faktor. Kanske hann jag aldrig känna ett sug efter ett nytt kapitel efter förra årets utmärkta "Assassin's Creed Origins". Med resultatet att denna känns som en själlös uppföljare där spelglädjen snabbt dör ut.
 
 

"This... is... SPARTA!"

 
Förra hösten tog "Origins" oss till Egypten för att skildra lönnmördarnas ursprung. Nu ska vi dock ännu längre bak i tiden, till år 430 f.Kr. närmare bestämt, där en kaxig Spartan har beväpnat sig till tänderna och vill hämnas på alla korrupta makthavare och hemliga sällskap.

Bara 50 år tidigare blev Kung Leonidas och hans 300 man starka armé slaktade av tiotusentals persiska soldater. Har man sett Zack Snyders "300" (och vem har inte det?) är det extra kul att dra på sig spartan-hjälmen och sparka folk av klippor i samma episka, grekiska miljöer.
 
Large e6af757740a3b76834538ca24661d150 odyssey1
 

Spela som Alexios eller Kassandra

 
Jag väljer att spela som Alexios, inte minst för det snygga namnet. Alternativet är Kassandra, hans tuffa syster. Det gör absolut inte någon skillnad vem du väljer, här handlar det egentligen bara om två olika avatarer för samma karaktär. Spelet blir likadant ner till minsta replik. Vilket ärligt talat känns lite trist - som en politiskt korrekt nödlösning för att göra alla fans nöjda?

I fokus står jakten på det mytomspunna Spear of Leonidas, en mäktig artefakt som gjorde sitt under det berömda slaget om Thermopylae. Men vår hjälte har också en personlig agenda som sin drivkraft. Mysteriet kring hans (eller hennes) familj får stort utrymme, och utan att avslöja för mycket är det en äkta grekisk tragedi som får utveckla sig under spelets gång.
 
 

"Assassin's Creed" är större än någonsin

 
"Odyssey" bjuder in spelaren till en enorm öppen värld, centrerad kring de grekiska öarna. Handlingen börjar på idylliska Kephallonia, men tar mig vidare till bland annat Aten, Kos och många andra mytomspunna platser. Kartan sägs vara dubbelt så stor jämfört med "Origins". Upptäckarglädjen blir dock kortvarig. Många öar och byar ser rätt lika ut, och det är helt enkelt lite déjà vu-känsla när man springer runt i den här världen.

Fartygsstriderna, som gjorde debut i "Assassin's Creed IV: Black Flag", är tillbaka. Men de känns för mig monotona och inte särskilt givande, så jag undviker helst pirater så gott det går. Fighterna på land är snäppet roligare, men roligast är ändå att försöka smyga runt fienderna och hitta sätt att klara av uppdragen med minimal konfrontation. Det är trots allt rätt tillfredsställande att sno artefakter mitt framför näsan på fienden, eller att döda en högt uppsatt ledare på håll med en enda, vältajmad pil.
 
Large e6af757740a3b76834538ca24661d150 odyssey5
 

Var det bättre förr?

 
Här finns enormt mycket att göra, med 100+ sidouppdrag och en huvudstory som tar runt 50 timmar att beta sig igenom. Men efter bara femton timmar i antikens Grekland har jag hunnit bli rätt trött på hårdhudade hjälten Alexios. Det faktum att man tvingas ta en del poänglösa sidouppdrag, för att överhuvudtaget kunna ranka upp och komma vidare, skapar viss frustration. Lite för långa filmsekvenser, med styltig dialog och verkningslösa val, gör att betyget knappast kan bli högre än en svag trea.

Den som inte har spelat "Assassin's Creed" på ett tag, eller kanske är helt ny till spelserien, borde hellre plocka upp "Origins" från 2017. Dubbelt så kul och hälften så dyrt - dessutom toksnyggt! "Odyssey" bleknar i jämförelse, och känns som en uppföljare som borde fått lite mer tid och omtanke, för att bli det episka äventyr den vill vara.
 
 
"Assassin's Creed Odyssey"
Genre: Action/äventyr
Utvecklare: Ubisoft Quebec
Utgivare: Ubisoft
Format: Playstation 4, Xbox One, PC
Släpps: 5 oktober 2018
Pris: 599 kronor
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
| 4 oktober 2018 18:00 |