KRÖNIKA

Skribent

Matilda Klinga

27 november 2016 | 08:00

Reality-TV – de vill att vi ska tro att allt är sant

Hur verklighetsbaserat är reality-TV egentligen? Man kan fråga sig varför det finns en regissör inblandad. En särskilt populär serie inom den här genren var ”The Hills” som sändes under fem år.
För flera år sedan var jag fast på TV-serien ”The Hills” som sändes på MTV. Serien cirkulerade kring Lauren Conrad och hennes liv. Precis innan hade hon medverkat i ”Laguna beach” som också gick på MTV. I den serien medverkade också bland annat Kristin Kavalleri. 

I första avsnittet av ”The Hills” flyttar Lauren till Los Angeles med dåvarande bästa vännen Heidi Montag. De blir kompisar med grannen Audrina Patridge och Whitney Port som praktiserar på tidningen Teen Vouge med Lauren. Heidi träffar en kille som heter Spencer Pratt som kommer att bli seriens skurk och det tär på Heidis och Laurens vänskap. Det leder till att deras vänskap upplöses. 


Heidi Montag och Lauren Conrad. 

Hela sex säsonger spelades in och efter femte säsongen valde Lauren att hoppa av serien och då tar Kristin Cavallari över huvudrollen. Jag tyckte att det var intressant att se hur de levde i LA och alla intriger, det var extra medryckande eftersom det var verkliga personer det handlade om. 

”The Hills” är en så kallad ”reality-serie”, det innebär att det inte är fiktion utan man vill filma verkligheten. Oftast följs en grupp människor i deras vardagsliv och det var precis vad ”The Hills” handlade om. Reality-TV verkar vara ett populärt koncept då det finns många serier som faller under den här kategorin. En av de mest populära serierna är ”Keeping up with the Kardashians” som hade premiär 2007 men som fortfarande är aktiv. Man kan fråga sig varför folk är fascinerande av dem och varför just de personerna syns på TV. Tydligen är vi intresserade av hur andra lever, det har även blivit populärt med vloggar på Youtube där folk delar med sig av sin vardag.   

Är allting som vi ser då verklighet? I eftertexterna av ”The Hills” finns en regissör utskriven. Om det vi ser är äkta kan man ju då undra varför en regissör behöver instruera medverkande vad de ska göra. Det sista avsnittet av ”The Hills” sändes 2010 och sex år senare sändes specialavsnittet ”That was then, this is now” där Lauren Conrad ser tillbaka på seriens gång. Det avslöjas hemligheter som aldrig tidigare har yttrats.  

I avsnittet avslöjar Lauren Conrad bland annat att hon och Brody Jenner inte hade någon kemi. De var bara vänner men producenterna ville få det att verka som att de hade känslor för varandra. Hon säger att det kändes påtvingat och olustigt. I serien finns det en scen där Brody och Lauren kysser varandra. I specialavsnittet visas bortklippt material där Lauren drar sig tillbaka från Brody och säger att det känns obekvämt. Så kyssen var bara iscensatt men publiken trodde att det faktiskt var äkta. 

Kristin Cavallari berättar i en intervju med Bethenny att hon också låtsades dejta Brody i den sista säsongen av ”The Hills”. I ett avsnitt hamnar hon i bråk med Brodys ex Jade men det var inte på riktigt eftersom Jade fortfarande var tillsammans med Brody. Kristin dejtade Brody när hon var 18 år men aldrig i serien. Det här får en att undra om det var fler par som aldrig var tillsammans på riktigt.

 
Etertainment Tonight lade upp en video på Youtube där Audrina Patridge erkänner att hon och Kristin Cavallari iscensatte ett bråk över Audrinas ex Justin. Hon berättar att hon inte var arg på Kristin och hade kommit över Justin. Producenterna hade insisterat på scenen så de gick med på att göra den för att få gå hem. I samma video berättar Spencer Pratt att producenterna ville ha en ”bad guy” så han ställde upp på det. I en känd scen så slänger Spencer ut Heidi från sin bil och lämnar henne vid vägkanten. I videon förklarar han att de tog 20 tagningar av samma scen. 

Varför köper vi som publik det här? Innerst inne vet vi att allt vi ser inte är äkta men ändå tittar vi.

Reality-serier marknadsförs som just det reality (verklighet), varför behövs då en regissör? The Hills är bara ett exempel på det här. Det finns ju många fler reality-serier idag där det säkert är på samma sätt. Några exempel på sådana serier är ”Keeping up with the Kardashians” och ”Svenska Hollywoodfruar”. Man kan ju fråga sig hur mycket som är regisserat i de serierna. Vi ser ju inte någons verkliga liv om någon regisserar vad de gör i sitt vardagliga ”äkta” liv. Jag kan erkänna att reality-TV kan vara underhållande men jag tycker inte om att man utnyttjar människor för tittarsiffror. 
| 27 november 2016 08:00 |