Serie

Skribent

Alexander Kardelo

27 oktober 2022 | 15:00

Reality och humor när Prime Video släpper sina första svenska produktioner

Totalt 18 nordiska produktioner är på ingång hos Amazon. Den första får streamingpremiär redan 4 november.
Svenska komiker tävlar om pengar. Svenska influencers tävlar om pengar. Svenska vanlisar tävlar om pengar. Och Danny Sauedo blåser sina polare. Det är folkkära humorproffs och välbeprövade realitykoncept som står på schemat när Amazons streamingtjänst Prime Video sjösätter sin satsning på svenska och nordiska produktioner inom kort.
 
Prime Video har hittills lockat tittare med actionpackade amerikanska serier som "The Boys", "Jack Ryan" och "Maktens ringar". Förra året anlitades Karin Lindström som Head of Nordic Originals, och Andreas Hjertø som Head of Nordic Content för att bredda och lokalanpassa innehållet. De är väl medvetna om konkurrensen från andra streamingtjänster, men målet är att Prime Video snart ska ses som den roligaste:
 
- Man brukar tala om "streaming wars" men det gör mig lite irriterad, säger Karin Lindström. Jag ser det mer som ett "streaming party". Jag kan förstå folk som tycker att vi har kommit in sent. Men alla vet att de roligaste gästerna kommer sist till festen och stannar längst. Så ja, det finns en plats för oss.
 
Under en pressträff på torsdagsförmiddagen presenterade streamingtjänsten de svenska originalproduktioner som kommer att få sin premiär under vintern. Det första, "The Bridge", kommer redan nästa vecka.
 
Läs mer om Prime Videos svenska produktioner nedan:
 
 

The Bridge - premiär 4 november

 
12 svenskar åker ut i den svenska vildmarken för att tävla om prispott på hundratusentals kronor. Kruxet är, pengarna finns begravda på en ö 200 meter bort. För att vinna behöver de samarbeta och bygga en bro över sjön. Sen kommer nästa twist: bara en av dem kan vinna pengarna. Här väntar allianser och rygghugg med skådespelaren Jens Hultén som berättarröst.
 
Large ad4714fbb88b4adc83c6b10e112d3720 toppen
 

Toppen - premiär 2 december

 
När Amazon satsar på sin första svenska tv-serie är det komedi med Robert Gustafsson och Sissela Benn i täten som gäller. "Toppen" bjuder på politisk satir om ett parti där mer eller mindre inkompetenta medarbetare förbereder sig för ett kaotiskt valår. Serien produceras av FLX ("Solsidan", "Hundraåringen" m.fl).
 
Large ad4714fbb88b4adc83c6b10e112d3720 danny saucedo
 

Ägd av Danny - premiär 16 december

 
Artisten Danny Saucedo hade tråkigt och kom på den briljanta idén att återuppliva "Punk'd" (eller TV3-klassikern "Blåsningen" om du är riktigt gammal, som jag) i en nytappning. Här får vi se en annan sida av Danny, som prankster, när han blåser både kända vänner och vanligt folk. I ett första klipp fick vi se hur han iscensätter en standup-kväll med Anis don Demina, där 300 statister har fått betalt för att inte skratta.
 
 

LOL: Skrattar bäst som skrattar sist - premiär 28 december

 
Och på tal om att inte skratta: det är precis vad som gäller för att vinna prispotten i "LOL". Tio av Sveriges roligaste komiker tävlar mot varandra och den som visar sig mest immun mot de andras skämt - och alltså lyckas att hålla sig från skratt längst - går ut som segrare. Eva Röse är programledare och får sällskap av bland andra Edvin Törnblom, Özz Nujen, Per Andersson, Sussie Eriksson och Robert Gustafsson (han igen!).
 
Large ad4714fbb88b4adc83c6b10e112d3720 heta hjartan
 

Heta hjärtan - premiär 26 december

 
Dejtingprogram har vi sett förr, i diverse utföranden. Men frågan är om temperaturen någonsin har varit så här hög? Här möter vi kärlekskranka singlar som ska dejta tre personer åt gången - i en bastu. Programledarna Kristian Täljeblad och Anna Pankova (kända från "Paradise Hotel") utlovar ett program som både blir hett och cringy.
 
Large ad4714fbb88b4adc83c6b10e112d3720 good luck guys
 

Good Luck Guys - premiär 20 januari

 
Tänk "Robinson", men med influencers. "Good Luck Guys" skickar ut 6 par av Youtube-kändisar och andra profiler till en strand i Thailand, där de får klara sig helt utan bekvämligheter, wifi och sociala medier medan de tävlar om cash. Kodjo Akolor är programledare för "Good Luck Guys" som dyker upp i början av 2023.
 
Programmen "Ägd av Danny", "Good Luck Guys", "The Bridge" och "Heta hjärtan" kommer att få lokala versioner även i Danmark, Norge och Finland. Det blir totalt 18 nordiska produktioner som lanseras av Prime Video under vintern.
 

Prime Video i stort filmavtal med Nordisk Film

 
Under eventet presenterade Prime Video deras nya samarbete med Nordisk Film. Från år 2023 kommer abonnenter att få tillgång till internationella och lokala filmer, samt hundratals avsnitt från olika barnserier, som en del av det treåriga avtalet.
 
Kommande titlar inkluderar "John Wick: Chapter 4" med Keanu Reeves och Bill Skarsgård, föregångaren till The Hunger Games: "The Ballad of Songbirds and Snakes", och "The Fabelmans" av Steven Spielberg.
 
Kunder kommer även få tillgång till fler nordiska titlar, inklusive andra säsongen av danska serien "Hunting", "Kysset" (The Kiss), samt kommande familjefilmer som norska "Den första julen i Skomakergata" och svenska "Bamse och världens minsta äventyr" (biopremiär 2023).
| 27 oktober 2022 15:00 |