Film

Skribent

MovieZine

24 december 2020 | 12:00

"Raya och den sista draken" - trailer, premiär & allt du behöver veta

Disneys nästa storfilm kommer på bio i mars 2021.
Walt Disney Animation Studios 59:e långfilm landar på bio i vår. Här får vi möta en ny "Disney-prinsessa" - fast hon skulle antagligen hellre se sig som en tuff krigare - Raya, som är på jakt efter en mytomspunnen drake.
 
Large 8e1e387a783a59cf47e2598230e3b99d raya and the last dragon concept art scaled
 

Möt en tuffare Disney-prinsessa

 
Filmen tar sin början för längesedan i landet Kumandra. Där levde människor och drakar tillsammans i harmini. Men när de ondskefulla monstren Druun attackerade landet, offrade drakarna sig för att rädda mänskligheten.

500 år senare är monstren tillbaka. Det är nu upp till en ensam krigare, Raya, att söka upp den sista draken som kan hjälpa henne att stoppa Druun för gott. Men längs vägen inser hon att det krävs mer än en drakes magi för att rädda världen, det krävs också en del tillit.
 
 
 
- Raya är tekniskt sett en prinsessa, men det riktigt häftiga med den här filmen och karaktären, är att vi alla försöker vända upp och ned på vad det innebär att vara prinsessa. Raya är en krigare fullt ut. När hon var liten var det så spännande att få sitt svärd, och hon växte upp till att bli en hårding, säger Kelly Marie Tran till EW.com.
 

Skådespelarna

 
Huvudrollen som den orädda och passionerade Raya spelas av Kelly Marie Tran. Hon är känd för Star Wars-fans för sin roll som Rose Tico i "The Last Jedi" (2017).

Men ingen prinsessa utan en sidekick! I filmen får vi också möta Sisu, en vattendrake - den sista som existerar - som även kan förvandla sig till människa. Rösten görs av Awkwafina, känd från bland annat "Crazy Rich Asians".

Filmen regisseras av Disney-veteranen Don Hall ("Vaiana") tillsammans med den något mer otippade Carlos López Estrada, som filmdebuterade år 2018 med "Blindspotting".
 

Premiär våren 2021 - se trailern här

 
 
"Raya och den sista draken" får svensk biopremiär 5 mars 2021. Samma dag släpps den också på Premier Access på Disney+. Här kan du streama "Raya och den sista draken" för 249 kr.
 
| 24 december 2020 12:00 |