Intervju

Skribent

Saga Olsson

3 februari 2020 | 17:00

”Ragnarök”-skaparen: Vi har inte försökt göra en ny ”Skam”

Den nya norska serien rör vid klimatångest och nordisk mytologi. Vi träffade manusförfattaren Adam Price.
Den danske manusförfattaren Adam Price är känd för serier som ”Taxa”, ”Anna Pihl” och ”Borgen”. Han står också bakom den Netflix-aktuella norska ungdomsserien ”Ragnarök”, som blandar skoldrama med övernaturliga element i en underhållande och bingevänlig mix.

”Skam” möter superkrafter i en småstad med stark mytologisk historia - vi frågade honom om hur det hela började, och om det finns planer på fler avsnitt.

Var kommer idén ifrån?

- Idén började faktiskt hos Netflix. De önskade sig en ny, nordisk serie med en tematik som kanske berörde mytologin - det var inte mer än så. Vi visste också att det skulle handla om ungdomar. Så vi började att diskutera och jag kom fram till den här idén. Jag tänkte mycket på: hur uppstår en mytologi? Varifrån kom de första gudarna? Kanske ur att vi kände oss väldigt små, och kände oss rädda för världen omkring oss? Kanske önskade vi att det fanns något större, som gav världen mening. Så föddes antagligen de första gudarna och myterna.
 
 
- Jag visste att historien skulle utspelas idag och vara en modern berättelse. Men jag tänkte också på hur ganska många unga människor idag är rädda för hur det ska gå med världen. I den här världen kommer ”the least likely god” till en liten by, där det finns en ganska bra anledning till att vara rädd... utan att säga för mycket. Det var grunden till det hela.

Som du säger, det är en modern serie som utspelas här och nu, men också tar upp något som många är rädda för. Klimatet har blivit ett stort ämne, det som många unga idag brinner för. Det är en bra utgångspunkt.

- Ja, det hoppas jag. Här finns också en historia om den här unge pojken som är väldigt osäker på sig själv. Han är inte bra i skolan, han kan inte stava och han har inga vänner. Men det är just han som har vad som krävs för att bli en hjälte. Det är kanske också ett bra budskap att sända till ungdomar. Du kan känna dig osäker och rädd, men även du kan bli en hjälte.

Något annat jag tycker är kul är att Netflix satsar på nytt och annorlunda material, och söker över hela världen. Varför tror du att de har siktat in sig på Norden?

- Det kanske är en fråga till Netflix. Men jag tror att… Vi kanske är små länder, men det finns många i Danmark, Sverige och Norge som ser på Netflix. Det är ett område där de vill satsa på egna originalberättelser. Det är en del av en stor strategi. Sen vill man också ge tittarna annat att titta på än amerikanska high school-serier. Vi kan skapa våra egna. Med lite tur kan det lokala också gå hem globalt. Men vi har inte försökt göra det amerikanskt på något sätt.
 
 
Precis, det känns väldigt nordiskt. Samtidigt kan miljön kännas exotisk för tittare i andra länder.

- Och det finns något universellt i den här berättelsen. Alla har någon gång känt sig utanför. Man kanske börjar i en ny skola, kommer till en ny stad, och måste börja om. Det är hemskt svårt. Men om du ska vara hjälte, då måste du ha mycket motstånd.
 
Och eftersom det utspelas på en skola… Jag har tittat lite på vad folk skriver på Twitter och såg bland annat kommentaren: ”Vad är det här som Netflix nu kommer med? Någon slags mytologisk Skam?” Hur känner du inför den jämförelsen?

- Det är jättebra! Bra för den här serien, och bra för Norge. För bara 5-6 år sen fanns det inte så många norska serier där ute. Det ändrades totalt med ”Skam”. När man pratar om norska serier så finns en värld före och efter ”Skam”. Vi är jätteglada över det, och vi har också flera av skådespelarna från ”Skam”. Men vi har inte försökt göra en ny version av ”Skam”, vi gör vår serie. Klart, den utspelar sig på en skola bland unga människor. De förälskar sig, de har problem med föräldrar. Men det är universellt.

Något annat jag såg på Twitter är att många spanjorer skriver om serien. Det är många utropstecken och glada smileys, så de verkar taggade.

- Haha, ja, skådespelarna från ”Skam” med Herman i spetsen har väldigt många följare i sociala medier och Instagram. Med den enorma internationella succén har de fått många fans runt om i världen. Och det är också ett bevis på att världen har blivit så liten.
 
 
Hur känner du inför en säsong 2 av ”Ragnarök”?

- Vi hoppas på att den här serien blir en så pass stor succé att Netflix vill göra en säsong två. Du vet säkert att det tar lång tid att göra. Men jag skriver faktiskt redan på en säsong två, och hoppas bara att Netflix vill producera den.

Hur lång tid tog första säsongen att skriva?

- Jag tror det gick på 2-3 månader kanske. Jag fick jobba väldigt fort. När Netflix sa ja till den här serien, satte de också en deadline. Vilket är väldigt inspirerande, men man får jobba i ett högt tempo. Man vill nå upp till Netflix ambitioner på kvalitet men också få ut det i tid.

Vad kan publiken förvänta sig, om de inte vet någonting om serien på förhand?

- Du kanske tror att det här bara är ett drama om unga människor på en skola. Men här finns en ondska som är mycket större. Det är en liten stad som har en mytologisk historia, som är djupt rotad och väldigt farlig. Vi pratar om klimatet, men här finns också andra väldigt konkreta faror. Det är en mytologisk historia om en kamp för rättvisan, och en kamp mot ondskan. Vår unge hjälte får det väldigt svårt.

Första säsongen av ”Ragnarök” finns nu att streama.
| 3 februari 2020 17:00 |