Film

Skribent

Miriam Sposito

27 juli 2018 | 12:30

"Rädda våra liv" - tre starka berättelser om transsexuella barn

Tre Familjer. Tre mammor. Tre berättelser. Så börjar dokumentären "Rädda våra liv", som handlar om tre transsexuella barn och deras historier.
”Rädda våra liv” är en film av Camilla Gisslow som har premiär under Pride nästa vecka. Dokumentären tar upp tre gripande och hjärtskärande berättelser om tre olika barn som föddes i fel kropp, deras kamp om att få vara sig själva och hur livet inte alltid har varit så enkelt med påtryckningar från omgivningen och samhället. Allt från att inte få spela fotboll i sitt lag till förföljelser och trakasserier. Brist på förståelse från skola och myndigheter och sviken av de som ska vara en trygghet i ens liv. Men vi får också se de tre mammornas ovillkorliga kärlek och acceptans för sina barn och hur de varje dagar kämpar för att deras barns liv ska vara lika självklart som vem som helst.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Detta är en viktig dokumentär som visar hur det kan vara att leva som transsexuell i Sverige, en dokumentär som berättar om hur vardagen och vägen till att få vara den man är kan se ut. En väg som inte alltid är jämn och rak. Familjerna i ”Rädda våra liv” berättar om de utmaningar som de har ställts inför och de utmaningar som komma skall. Om att vara orolig för hur omgivningen ska behandla deras barn och ängslan för att de ska råka illa ut. Men också om det som de redan har råkat ut för och om tankar och känslor som barn inte ska behöva bekymra sig för.

Men dokumentären berör och uppmärksammar även hur tragiskt det kan gå om barn med en transsidentitet inte får den hjälp de behöver, en hjälp som egentligen borde vara självklar. Vad händer med de som kämpar och står upp för sig själva varje dag, tillslut inte orkar mer? Förhoppningsvis kan dokumentären öppna upp ögonen för fler människor och öka förståelsen kring livet som transsexuell och de hinder som finns på vägen. Och förhoppningsvis hjälpa andra transsexuella barn att få hjälp och stöd på sin resa, så att familjer inte behöver oroa sig för hur deras barns uppväxt och framtid kommer se ut.
 
5525355a4412fdcddd523f3ad95af1ce fo cc 88rebild
 
"Rädda våra liv" är en stark dokumentär med tre starka historier som berör på djupet. Filmen har sin premiär måndag 30 juli kl 13:00 på Klarabiografen.
| 27 juli 2018 12:30 |