Film

Skribent

Viktor Eriksson

21 december 2023 | 08:00

”Purpurfärgen”-stjärnan i tårar – säger att hon får för dåligt betalt

Den prisbelönta skådespelerskan Taraji P. Henson bekräftar att hon överväger att lägga ner och säger att Hollywoods filmindustri "kommer att stjäla din själ".
Skådespelerskan Taraji P. Henson började att gråta i samband med en ny intervju med SiriusXm där hon delade med sig av sina tankar kring att sluta skådespela på grund av de stora löneskillnaderna i Hollywood.
 
– Jag är bara trött på att jobba så hårt, att vara generös med vad jag gör samtidigt som jag får mycket mindre betalt, säger hon.
 
Taraji P. Henson är en framgångsrik och prisbelönt skådespelerska känd för sina insatser i tv-serier som “Empire” och filmer som “Hustle & Flow”, “Benjamin Buttons otrolig liv”, “Dolda tillgångar” och den nya musikalen “Purpurfärgen”.
 
Trots detta säger hon att hon behövt kämpa för att få den lön hon förtjänar och att hon blivit erbjuden mycket lägre lön än sina vita kollegor för likvärdiga roller. Hon säger också att hon oroar sig för hur de stora löneskillnaderna kan påverka yngre generationer av svarta skådespelare och hur det kan avskräcka dem från att följa sina drömmar.
 
Taraji P. Henson säger också att hon är trött på att höra att trots hennes framgång så kan hon inte erbjudas vidare mycket pengar eftersom svarta skådespelare och berättelser om svarta inte har en stor publik utanför USA.
 
– Tjugo år i det här jobbet och jag hör fortfarande samma sak och jag ser vad du gör för andra produktioner men när det är vår tur så finns det plötsligt inga pengar. Och jag ska bara le och ta det. Nog är nog! Det är därför jag satsar på annat för den här industrin kommer att stjäla din själ om du låter den. Jag vägrar låta det hända.”
 
Detta är inte första gången Taraji P. Henson kritiserat ersättningen hon fått från Hollywood-produktioner. Tidigare har hon berättat för Variety att när hon gjorde “Benjamin Buttons otrolig liv” så erbjöds hon 100 000 dollar i ersättning, vilket vid tiden hade motsvarat ungefär 600 000 kronor före skatt och utgifter. Då var hon ändå nummer tre på rollistan efter Brad Pitt och Cate Blanchett och blev Oscarsnominerad för sin insats. Taraji P. Henson lyckades i slutändan höja sin ersättning till 150 000 dollar men hade förväntat sig 500 000 dollar.
 
Du kan se Taraji P. Hensons intervju med SiriusXM nedan.
 
 
 
| 21 december 2023 08:00 |