Film

Skribent

MovieZine

22 oktober 2020 | 16:10

Publikgränsen höjs - upp till 300 personer i biosalongen

Den 1 november lättar corona-restriktionerna. Ett efterlängtat besked för både biografer och filmfestivaler.
Nästa söndag lättar publikbegränsningen som tillåter max 50 personer vid sittande evenemang så som biovisningar. Från och med den 1 november kan upp till 300 personer få plats i en biosalong, förutsatt att man håller minst en meters avstånd mellan varje sällskap.

Så här skriver regeringen på sin hemsida:

"Med hänvisning till att smittspridningen ökat under hösten har regeringen tidigare valt att avvakta med att införa ett undantag från förordningen om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för högst 50 personer. Efter en ny dialog med Folkhälsomyndigheten har regeringen i dag beslutat att införa detta undantag."

"Förutsättningen för tillställningar med högst 300 sittande deltagare är att var och en av deltagarna anvisas en sittplats med minst en meters avstånd till andra deltagare och att det skapas förutsättningar för deltagarna att hålla det avståndet under arrangemanget. Två personer i samma sällskap får dock placeras närmare varandra än en meter."
 
I praktiken borde det innebära att biosalonger med fler än 100 platser kan utöka sin kapacitet och släppa in fler biobesökare än idag.
 
Det efterlängtade beslutet borde bland annat glädja Stockholms filmfestival, som drar igång den 11 november och har planerat för publikvisningar med max 50 personer i varje salong. 
| 22 oktober 2020 16:10 |