Film

Skribent

MovieZine

9 februari 2024 | 12:00

Publiken hyllar Filip & Fredriks nya: "En av de bästa svenska filmerna på länge!"

Gör dig redo att skratta och gråta i biofåtöljen i vår.
Filip Hammar och Fredrik Wikingsson har i årtionden roat och underhållit svenskarna med fyndiga tv-program och tänkvärda poddar. Emellanåt blir det också en rar dokumentär som "Trevligt folk" eller en långfilm som "Tårtgeneralen".
 
Nu gör duon comeback på bio med en kamera åter riktad mot sig själva - fast egentligen mest mot Filips pappa, Lars. På ålderns höst har den pensionerade Lars Hammar gått in i en depression och behöver piggas upp. Kan en bilresa till Frankrike vara svaret?
 
Så börjar en finstämd dokumentärfilm som den första publiken redan har tagit till sina hjärtan. Vår medarbetare Erik Dalström var bland de första att se "Den sista resan" häromdagen, och han utlovar "en virvelvind av känslor" i en kommentar till MovieZine:
 
"Vilken otroligt vacker och berörande film. Som jag skrattat och gråtit i biofåtöljen!"
 
"Filip & Fredrik har charmat Sverige förut och nu är det dags för Lars Hammar att ta hela Sverige med storm. Vilken underbar människa. Jag hoppas innerligt det regnar Guldbaggar över denna filmpärla framöver. En av de bästa svenska filmerna på länge! Älskade den och längtar redan att se om den!" säger Erik efteråt.
 
Lars Hammar är huvudpersonen i "Den sista resan".
 

"Fin balansgång mellan glädje och sorg"

 
Andra biobesökare öser också beröm över "Den sista resan":
 
"Gripande och berörande film som fångar uppmärksamhet från början till slut. Stor igenkänning om ålderdom och livslust. Vi har alla en Lars i våra liv. Fotot är fantastiskt med vackra landskapsbilder och andra utsnitt som förstärker filmens känslor" skriver Alexandra A. och tillägger:
 
"Filmen har en fin balansgång mellan glädje och sorg och känslan som uppstår direkt efter att filmen är slut är att man vill ringa sina nära och kära och ta vara på vår tid som vi lever i nu."
 
"En fantastisk fin, vacker och rörande film. Skratt blandat med tårar. Så känslosam", tyckte Maja H.
 
 
"Den sista resan" får biopremiär 1 mars. 
| 9 februari 2024 12:00 |