Film

Skribent

Alexander Kardelo

11 februari 2015 | 13:00

Problemet med dagens actionfilmer

Att göra en riktigt fet actionfilm borde inte vara så svårt. Ändå misslyckas många på de mest grundläggande punkterna.
2010-talets actionfilmer blir bara sämre. Men det finns några sätt att rädda dem. 

Det påstår filmfantasten Chris Stuckmann, som i en videoessä på Youtube sätter fingret på vad som skiljer de lyckade actionfilmerna från de mindre lyckade. För hur många gånger till orkar vi med en galning som ska ta över världen? Eller en tuffing som ska rädda sin dotter, kidnappad av terrorister? Dagens actionfilmer blir allt mer oengagerande, men det finns som tur är några undantag. 

Den 20 minuter långa videon ger en mycket sevärd analys av vad som gör en lyckad actionfilm. Vi listar höjdpunkterna längre ned.


Fem saker som krävs för en bra actionfilm


1. En handling som är något extra

"Speed" har kanske den mest klockrena actionintrigen någonsin. Om bussen saktar ner under 80 km i timmen så sprängs den. Det sätter både hjälten, och publiken, på helspänn i två timmar. "The Matrix" är en annan Keanu Reeves-film som lyckats. Historien är nyskapande, oförutsägbar och utspelar sig i en värld där allt är fysiskt möjligt. Annat är det med alla remakes...

2. En hjälte vi kan relatera till

Det är ingen slump att John McClane kallas för en av våra främsta actionhjältar. I "Die Hard" är han i grund och botten en vanlig kille, med vanliga rädslor och familjeproblem. Alla kan känna igen sig. Han kan vara ett arsle, men vi älskar honom. Iallafall fram till " A Good Day to Die Hard". Där är han bara ett arsle. Och osårbar. 

Actionhjälten måste vara sårbar, han eller hon får inte vara en ostoppbar fightmaskin (vi tittar på dig, "Lucy"). Även en Terminator får möta en betydligt mer avancerad Terminator, så att utgången inte alltid känns självklar. Annars blir det ju hopplöst segt att titta på.

3. En skurk som vi kan förstå

En actionfilm är sällan bättre än sin skurk. Det förstod till exempel Christopher Nolan när han skapade Jokern för "The Dark Knight". Här moter hjälten sin fiende, som är en slags spegling av honom. De är mer lika än vad man först kan tro. Samtidigt manipulerar Jokern Batman ordentligt, och känns överlägsen. Det gör det hela genast mycket mer spännande. 

En skurk bör också ha en motivation som vi kan förstå, varför gör han det han gör? Hur blev han som han blev? Där träffade "Star Wars"-filmerna rätt med Darth Vader. 

4. Stuntsscener som känns äkta

Tom Cruise är en skådespelare som ger allt i sina filmer. Orädd kastar han sig ut för höga hus och upp på skenande tåg. Cruise förstår att publikens upplevelse blir bättre när skådespelaren själv gör stuntsen. Det bidrar till underhållande actionscener som känns som på riktigt. Annars tvingas man att filma hjälten (stuntmannen) bakifrån, och ta till snabba klipp så att man aldrig ser ansiktet. 

Ett annat problem som drabbar många actionfilmer är när slagsmålen känns som en dans - välkoreograferade in i minsta detalj. Publiken måste lita på att det gör ont att slåss.

5. Kameraarbetet får inte förstöra

Shaky cam är djävulens påfund i actionfilm. Ett tydligt tecken på att filmskaparen inte vet vad han gör, och att skådespelarna inte är säkra nog eller bra nog för att bjuda på trovärdiga fighter. Ta "Taken"-filmerna som exempel. Men vad är det som gör att vissa filmskapare kommer undan med det, och andra inte? Paul Greengrass "The Bourne Ultimatum" är en av 2000-talets bästa actionfilmer, och kameraarbetet är genomtänkt och bidrar till spänningen. Istället för att ge oss huvudvärk. Det är också en betydande skillnad på skakig kamera och handhållen kamera. 

Om du är nyfiken på fler av Chris Stuckmanns videos, se The Problem With Horror Movies Today.

Vad tycker ni krävs för en bra actionfilm?  Saknar du något på listan? Kommentera nedan.
| 11 februari 2015 13:00 |