Serie

Skribent

Fanny Degerfelt

17 december 2018 | 18:00

Nya Netflix-serien "You" är vinterns guilty pleasure

"You" är stalkerspänning ut stalkerns perspektiv. Fanny Degerfelt kollar in de första avsnitten.
Lagom till julledigheten har “You” premiär på Netflix. Den har tidigare synts på Lifetime, men det är först nu det finns en möjlighet att se den i Sverige. Här är några saker som väcker intresse med den svårgooglade serien.

1. Dan Humphrey är inte bara en stalker, men (eventuellt) en mördare

Skådespelaren Penn Badgley som spelar huvudrollen som den ömsom charmige, ömsom obehaglige Joe Goldberg är mest känd för att ha spelat Dan Humphrey i tv-serien “Gossip Girl.” Det är till en början aningen märkligt - lite som när Disney-prinsessan Miley Cyrus började sjunga om att ta droger - men han säljer det rätt bra! Han inger inte det där omedelbara “någonting är fel och lite obehagligt”-känslan som de andra tv-seriemördarna Dexter eller Hannibal, men det är lovande.
 
Det finns något lockande med en stilig boy-next-door - personen där alla reagerar genom att säga “Herregud, det hade jag ALDRIG trott om honom!” om han åker fast - som en obehaglig närvaro. Plus att det är kul att föreställa sig att Dans Humphreys liv totalt spårade och slutade här.
 
Large bd084783ea835eefa9743470ca98f237 you2
 
2. Farorna med sociala medier

Det står klart redan i trailern att det här är en serie som kommer få dig att hålla väldigt noga uppsikt över vilken information du ger ut på sociala medier, och vem du låtsas vara. Det är ett högaktuellt ämne som utforskats förvånansvärt lite i fiktion, trots att de flesta använder någon form av sociala medier idag. “You” utspelar sig i en hipstervärld där alla är högutbildade och rika, där yta är allt. En värld mest sedd i indiefilmer.
 
Large bd084783ea835eefa9743470ca98f237 you3
 
3. Serien är baserad på bästsäljare

Caroline Kepnes psykologiska thriller “You” är skriven helt ur Joes perspektiv, och visar hur han nästlar sig in i Guinevere Becks liv. Boken har fått väldigt lite uppmärksamhet i Sverige, men var en bästsäljare i USA. Två böcker har det blivit om Joe hittills, och Kepnes säger att hon inte är klar med honom än. Jag kan varmt rekommendera böckerna för den som vill ha en spännande berättelse du bara inte kan lägga ner. De är särskilt intressanta eftersom de - precis som majoriteten av tv-serien - ses ut stalkerns perspektiv.
 
 
4. Intressanta regissörer

“You” har en minst sagt eklektisk mix av regissörer för sin första säsong. För att nämna några stycken: Marcos Siega som regisserat avsnitt av “Dexter” känns som mest självklar (se trailern till “You” och säg att det inte finns en likhet i tilltalet!) och “Cold Case”. Martha Mitchell har även hon ett stadigt CV när det gäller tv-serier om brott, hon har recenserat en mängd avsnitt av “NCIS”, “Law & Order“ och “Law & Order: Special Victims Unit”.
 
Sen har vi Lee Toland Krieger som regisserat “The Age of Adaline” och den fina romantiska dramakomedin “Celeste and Jesse Forever”. Sist men inte minst Greg Berlanti som är mest känd för att ha regisserat tonårsdramat “Love Simon”. Kort sagt kan det här kan verkligen bli hur som helst.
 
Large bd084783ea835eefa9743470ca98f237 you5
 
5. Pleasure eller guilty pleasure?

De tre första avsnitten balanserar farligt nära att tippa över från binge-värdig spänning till guilty pleasure. Det beror mycket på de väl överdrivna porträtten av den rika hipsterentreprenören Benji (med sitt eget märke artisinal bubbelvatten och den bohemiska skribenten Blythe. Men om det slår över till guilty pleasure känns det som om den fortfarande kommer vara sevärd. Det ska bli intressant att se hur de bygger vidare, och på vilken riktning den landar i.
 
 
Alla avsnitt av "You" släpps den 26 december på Netflix.
| 17 december 2018 18:00 |