Serie

Skribent

Alexander Kardelo

22 november 2023 | 06:00

Premiär! "Squid Game: The Challenge" är beroendeframkallande kul

Netflix nya tävlingsserie är ingen barnlek.
Jag vet, andra säsongen av "Squid Game" har dröjt alltför länge. Det är nu över två år sedan den sydkoreanska succén tog världen med storm, och vi väntar ännu på den utlovade fortsättningen.
 
Men för att stilla vår osunda abstinens efter brutala barnlekar har Netflix kokat ihop ny tävlingsunderhållning i samma anda. Idag är det premiär för "Squid Game: The Challenge", där helt vanliga människor får tävla om en enorm prissumma i svettiga utmaningar vi känner igen från tv-serien.
 
 

456 deltagare tävlar om 4,56 miljoner dollar

 
Och det är en redigt beroendeframkallande binge som väntar. Även om jag personligen gärna undviker all form av reality och tävlingsprogram, så är konceptet för kul för att värja sig. Speciellt om man gillar originalserien=
 
För hur ofta ser vi 456 personer i matchande overaller ta plats i ett jättelikt experiment till tv-underhållning? Det blir som ett maxat Big Brother-hus där allianser bildas och vänskapsband knyts från dag ett. Samtidigt som en och annan kaxig typ snabbt får en måltavla på sin rygg. 
 
Ingen går säker. För varje ny dag innebär en ny utmaning som inspireras av "Squid Game"-serien, som "Red Light, Green Light" eller den där man ska slicka på en kaka och rista ut en form med en nål. En barnlek? Inte när svindlande 4,56 miljoner dollar (över 40 miljoner kronor) står på spel.
 
Det är kanske inte på liv och död... även om deltagarna blivit tillsagda att spela döda när de skjuts med paintball - ett fruktat men definitivt tecken på att man är ute.
 
Men prissumman, som sägs vara tv-historiens största, är helt klart pengar som kan förändra livet för en lycklig vinnare. Därför blir det extra spännande att följa tävlingen och hur folk försöker manipulera omgivningen till sin fördel. Spelets regler är inte alltid solklara på förhand.
 
 

Spännande twistar skapar beroendeframkallande tv

 
Om inte lekarna räckte så finns det gott om ljuvligt ondskefulla twistar i storyn. Deltagare kan när som helst få möjligheten att ge någon annan en fördel i tävlingen, eller skoningslöst skicka hem en person som de inte tycker om. Som tittare vågar man knappt heja på någon, för snart kan ens favorit ha åkt ut i en ödesdiger Sänka skepp-match.
 
Såklart är det omöjligt att sätta alla 456 deltagare i rampljuset. Men lekledarna bakom "Squid Game: The Challenge" har gjort ett bra jobb i att lyfta fram några intressanta personligheter, med antingen utstrålning och charm eller en tårdrypande historia, för oss att följa under de tio avsnitten.
 
Många av dem är amerikaner, några få är britter - jag är lite besviken på att man inte fått med en större blandning i programmet, som ändå spelades in i Storbritannien. Varför inga svenskar, eller andra nationaliteter? Vi kan trots det lära känna en hyfsad skara hoppfulla individer som insisterar på att just deras styrkor, intellekt eller list ska föra dem till segern.
 
I klippet nedan presenteras unge Trey från Chicago, som fått med sin gamla mamma Leann i tävlingen. En trevlig duo, som riskerar att splittras redan vid den allra första uthållighets-tävlingen. Kolla in:
 
 
Jag har på förhand fått se de fem första avsnitten, som slank ned förvånande lätt på en kväll. Och som sagt, det här kommer inte från person som dras till unscripted-genren det minsta. Du skulle få betala mig för att se en hel säsong av "Mästarnas mästare" eller "På spåret".
 
Men för alla "Squid Game"-fans bjuds det här på en kul twist på det bekanta upplägget. En serie där man aldrig vet vad som kan hända runt hörnet, med cliffhangers som gör det helt omöjligt att sluta titta. Mycket känslor. Stor dos spänning. Sköna karaktärer. Och som sagt, nytt från "Squid Games" universum - det tackar man ju inte nej till.
 
 

Så släpps avsnitten:

 
Netflix kommer inte att släppa hela säsongen på en gång. Istället delas de tio avsnitten upp i tre delar. Idag kan du binga de fem första, alltså halva säsongen. Nästa onsdag släpps fler avsnitt, och finalen ser vi 6 december.
 
• 22 november: 5 avsnitt
• 29 november: 4 avsnitt
• 6 december: 1 avsnitt
 
Kommer du följa "Squid Game: The Challenge"? Kommentera gärna.
| 22 november 2023 06:00 |