Serie

Skribent

Patrik Jonsson

9 oktober 2014 | 18:00

Premiär för thrillerserien "The Affair"

"The Affair" har premiär i USA på Showtime nu på söndag, men redan dagen efter, måndagen den 13:e oktober, kan vi här hemma i Sverige få avnjuta serien då den har premiär på HBO Nordic. Det tackar vi för!
Den här hösten har inte direkt vimlat av nya intressanta TV-serier, jag har därför inte heller skrivit alltför många sådana här premiärartiklar. Ett par har det dock blivit och nu har det alltså turen kommit till "The Affair". Förmodligen den serie jag personligen ser allra mest fram emot i höst. Förhoppningsvis kan just denna produktion väga upp resten, eller åtminstone en del, av denna hösts annars så bedrövligt krassliga utbud. Denna gång har jag dessvärre inte tagit del av pilotavsnittet så detta får helt enkelt bli en artikel bestående av spekulationer, förutsättningar, inblickar och självklart förhoppningar.

Det främsta som talar för "The Affair" är naturligtvis kabelkanalen bakom den; Showtime. En kanal som väldigt sällan har gjort mig (och många med mig) besviken. "Shameless", "Dexter", "Masters of Sex", "Homeland" och nu senast den fantastiska "Ray Donovan" talar sitt tydliga språk; Showtime kan det här med att skapa genuina TV-serier av högsta kvalitet. Det är definitivt inte endast en slump att de ofta har kallats HBO:s kusin. Det samarbete de inlett med HBO Nordic här hemma i Skandinavien är nog något vi nordbor ska vara mycket glada och tacksamma för, jag menar vilken TV-serieskatt vi nu får ta del av!

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Nu undrar ni alla säkert ifall det finns något mer som talar för "The Affair"? Ja rollistan skulle jag vilja svara. Den består nämligen av bland andra Dominic West, som ju senast briljerade i BBC:s dramaserie "The Hour". För mig och förmodligen en hel drös till av er, är han dock mest känd för rollen som polisen Jimmy McNulty i HBO:s mångfaldigt prisbelönade thrillerdrama "The Wire". Förutom West fylls rollistan av Ruth Wilson ("Luther" & "The Prisoner"), Maura Tierney ("The Good Wife" & "Rescue Me") samt Joshua Jackson ("Fringe" & "Dawsons Creek"). "The Affair" har i och med dessa gedigna skådisar därmed rätt goda förutsättningar att lyckas, eller vad säger ni?

Tilläggas ska väl att även bakom kulisserna finns en hygglig potion talang och kunskap. "The Affair" är nämligen skriven och skapad av den prisbelönade manusförfattaren och producenten Sarah Treem ("House of Cards" & "In Treatment"). Treem kommer även att stå som seriens huvudproducent tillsammans med kollegan Hagai Levi ("In Treatment"). På allt detta har vi regissören Jeffrey Reiner vilken tidigare bland annat regisserat avsnitt till framgångsrika TV-serier som "Friday Night Lights" och "Homeland".

Jag antar att jag även ska bjuda er lite kort om själva handlingen? Okej! "The Affair" utforskar alltså de emotionella och destruktiva effekterna av en kärleksaffär, något som förmodligen seriens titel skvallrar lite om? Nåväl, i centrum står två par. Det ena består av Noah Solloway (Dominic West), en lyckligt gift lärare tillika författare från New York och av Helen Solloway (Maura Tierney), en framgångsrik affärskvinna. Det andra paret består av Alison Lockhart (Ruth Wilson), en ung servitris som försöker lappa ihop sitt äktenskap i efterdyningarna av en tragedi där parets barn omkom och av Cole Lockhart (Joshua Jackson), en sjunde generationens ranchägare.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Det provocerande, känslofyllda och tragiska kärleksdramat tar sin början då de båda paren möts på en slags semesterort (Montauk) i Long Island. Där inleder nämligen Noah ett förhållande med Alison. Som tittare kommer vi sedermera att få följa denna otrohetsaffär i seperata vinklar. Det vill säga vi kommer att få följa Noah och hans berättelse i en vision och Alison och hennes berättelse i en annan. Sedan är det upp till oss som tittare att välja på vem och vad vi ska tro på. De tvistar helt enkelt till det för oss och jag gillar verkligen det här upplägget.

Kan även tillägga att vid första anblick ser nog "The Affair" ut som ett vanligt kärleksdrama, en genre jag inte direkt brinner för. Men ifall man ska tro på Showtimes alla teasers till serien bubblar det så mycket mer under ytan. Här kommer vi nog förhoppningsvis att bjudas på en hel del överraskningar, för att inte säga chocker.

Den första säsongen av "The Affair" består av tio avsnitt och premiär är det alltså på HBO Nordic redan nu på måndag, den 13:e.

Ah! Här har ni en trailer;


Vad tror ni där ute, kan "The Affair" sticka ut i mängden här i höst eller är det bara ännu ett sömnpiller på ingående? Kommentera gärna nedan!
| 9 oktober 2014 18:00 |