Film

Skribent

Annons

29 oktober 2018 | 09:00

Krigsdramat "Journey’s End" finns nu att streama

Hundra år efter Första Världskrigets slut kommer "Journey's End", en verklighetsbaserad historia från skyttegravarna.
Paul Bettany, Sam Claflin och Asa Butterfield medverkar i det kritikerrosade dramat ”Journey’s End”. Filmen är en rå skildring av den barska sanningen om krig, och en upprivande historia om mod och ära. ”Journey’s End” släpps nu lagom till 100-årsdagen för Första Världskrigets slut, som inträffar den 11 november 2018.

Historien utspelar sig i skyttegravarna vid frontlinjen i norra Frankrike, där en grupp soldater väntar på det tyska offensivet, som rör sig i deras riktning. Medan de försöker få tiden att gå och hålla humöret uppe, dränker den krigströtte Kapten Stanhope sin rädsla med whisky. Dagarna går, och soldaterna känner sig allt mer fångade, spänningarna ökar och det oundvikliga angreppet kommer allt närmare.
 
 

Tidlöst och autentiskt

 
Regissören Saul Digg önskade göra filmen så autentisk som möjligt. Därför valda han att filma i en riktig skyttegrav, så att skådespelarna blev utsatta för samma förhållanden som soldaterna i Första Världskriget upplevde. Han berättar i en intervju:

- Det hjälper att få den minsta lilla skymt av det helvete som de gick igenom.

Enligt Dibb är ”Journey’s End” en tidlös historia som är lika relevant idag:

- Krigsberättelser har en klassisk kvalité. Jag tror inte att krigets dynamik har förändrats så mycket.
 
 

"Såren syns inte utåt"

 
För att förbereda sig för rollen tog Sam Claflin hjälp av tre krigsveteraner, som än idag är starkt märkta av sina upplevelser:

- Det här är något som många hanterar på daglig basis, men som det inte talas om på samma sätt som förr. Det är sår som inte syns utåt, och som vi därför har svårt att relatera till.

Han understryker att PTSD (post-traumatiskt stress-syndrom, vanligt hos soldater som kommer hem från krig) är ett viktigt ämne att ta upp:

- Krig pågår än idag och folk kämpar än idag, säger skådespelaren.
 
 
"Journey's End" släpps idag på video-on-demand. Streama filmen här...
| 29 oktober 2018 09:00 |