SPONSRAT

Skribent

MovieZine

7 oktober 2020 | 15:00

Premiär för ”Honest Thief” - 5 saker att känna till om Liam Neesons nya actionrulle

”Jag hoppas att biopubliken ska bli underhållen i 93 minuter, det är det viktigaste.”
Bankrånaren Tom vill starta ett nytt och hederligt liv. Han har träffat den stora kärleken och planerar att lämna tillbaks alla stulna pengar till polisen. Men när två korrupta FBI-agenter själva vill sno åt sig pengarna, dras Tom in i en våldsam konflikt där det inte längre är självklart vem som är på rätt sida av lagen.

Så lyder i korta drag handlingen i snart bioaktuella ”Honest Thief”, skriven och regisserad av Mark Williams, medskapare till tv-serien ”Ozark”. Detta är hans andra långfilm efter Gerard Butler-dramat ”A Family Man” från 2016.

Vi har tagit fram fem saker att känna till om höstens actionthriller på bio.
 

1. Liam Neeson blev berörd

 
Liam Neeson är mannen med många hårda roller bakom sig. Filmer som ”Batman Begins” och ”Taken”-trilogin har gjort den Oscarsnominerade dramaskådespelaren till en populär actionhjälte.

Här spelar han Tom, en ökänd tjuv och en nybliven romantiker. Hans känslor för nya flamman Annie (Kate Walsh) övertygar honom att lägga sitt farliga liv bakom sig. Tom vill inte ha en relation som bygger på lögner, så han planerar att ange sig själv till FBI och återlämna alla pengar i utbyte mot ett kortare straff.

Men de två FBI-agenterna som skickas hem till honom har en annan idé. De ser en chans till att själva ta hand om de stulna pengarna. Så börjar en katt-och-råtta-lek där tjuv och polis fått ombytta roller.

- Han är ökänd. Och han har träffat en kvinna, för första gången i sitt liv är han förälskad på riktigt. Det säger en hel del om kärlekens kraft, att han är villig att överge sin bana som bankrånare. Han har samlat på sig miljoner dollar som han aldrig kommer att spendera. Så jag tyckte det var riktigt nyskapande. Det berörde mig, berättar Liam Neeson om rollen.
 
Large 6f482e8c636cbabdeb5d14d21bef143b honest thief05
 

2. En actionfilm med hjärta

 
Action- och thrillerfantasterna får valuta för pengarna, men filmens regissör Mark Williams lyfter också fram kärlekshistorien som filmens centrala del.

- Filmen har action, den har spänning, kulor som flyger, saker exploderar. Men i grund och botten har den ett hjärta, det är en kärlekshistoria och för mig var det det viktigaste. Filmens teman kretsar kring att få en andra chans och att sona för sina brott. Både Tom och Annie har haft ett tufft förflutet. Den här situationen ger dem en möjlighet till en andra chans i livet och att hitta kärleken på köpet.

Skådespelerskan Kate Walsh håller med:

- Jag älskade tanken på en actionfilm som centreras kring en kärlekshistoria. Det är annorlunda mot vad vi brukar få se. Det påminde mig om kuppfilmerna man såg på 70-talet. Något väldigt sexigt, romantiskt och kul, och med ett budskap om kärlek och hopp
 
 

3. Kate Walsh spelar den andra stora huvudrollen

 
Biopubliken är vana vid att se Liam Neeson lösa sina problem på egen hand, med knytnävar och list. Men i ”Honest Thief” har Kate Walsh en minst lika viktig roll. Som Toms nya kärlek är det Annie som får honom att vilja ändra kurs på sitt liv, och ge upp den kriminella karriären. Det drar in henne i en farlig situation.

Walsh, som synts i bland annat ”Grey’s Anatomy” och ”13 skäl varför”, berättar att det var trovärdiga karaktärer som lockade henne till ”Honest Thief”.

- Alla karaktärerna i filmen, även Liams, är män som är trasiga på något vis. Alla går de igenom utmaningar. Jag tror att det klickade både hos Mark (Williams, regissören) och hos mig. Det är i det trasiga som man hittar något mänskligt. Ingen är ofelbar. Och jag tror att vi i vår kultur är förbi tiden då man hyllade hjältar.
 
 

4. Att hitta de rätta skådespelarna

 
När Mark Williams och hans medförfattare Steve Allrich var klara med manuset, fanns det bara ett namn de kunde komma på till huvudrollen som Tom.

- Jag blev tillfrågad om vem som vore idealet. Lätt: Liam Neeson. Han har alla element som Tom krävde. Han är stark, en actiontyp, men också intelligent, han har humorn och hjärtat som rollen krävde, svarar Williams.

När Liam väl kom ombord gällde det att hitta den rätta Annie.

- Vi behövde en kvinna som inte bara skulle bli kär i honom, men någon som publiken kunde bli kär i. När vi träffade Kate Walsh kändes det uppenbart, hon hade charmen och en kul anda som gjorde henne perfekt för rollen.

Förutom Liam Neeson och Kate Walsh finns flera stora namn i rollistan. Robert Patrick (”Terminator 2”) och Jeffrey Donovan (”Burn Notice”) spelar de två FBI-agenterna som tar bankrånaren Toms samtal som ett skämt. Jai Courtney (”The Suicide Squad”) och Anthony Ramos (”Hamilton”) spelar två yngre agenter, som ser sin chans till att blåsa honom på pengarna.

- Jag tyckte det var kul att Liam spelar en skurk som vill bli hederlig. Och sen har vi de goda killarna som blir skurkarna. Det är en underhållande twist, kommenterar Jeffrey Donovan.
 
 

5. Storydriven action

 
68 år gammal gör Liam Neeson fortfarande många av sina egna stunts. Detta blir möjligt tack vare stunt-veteranen Mark Vanselow, som arbetat i Hollywood i mer än två årtionden. Förutom ”Pirates of the Caribbean”-filmerna och ”Deadpool” på sitt CV är han Neesons stunt double sedan flera år tillbaka. Vanselow var med och såg till att filmens actionscener blev spännande och trovärdiga.

- Vi spenderade mycket tid på att repa stunts. Det finns många fightscener, så det är viktigt för oss att skådespelarna klarar av dem. De fick slåss länge med varandra och med stuntmän, säger han.

- Jag gillar storydriven action. Varje regissör är lite annorlunda. En del vill bara spränga saker. Mark ville ha dynamisk och precis action som kretsade kring handlingen. Det är kul. Men vi har också grymma scener. Vi föll ut genom ett hotellfönster. Vi har några bra bilkrascher och en del biljakter. Och vi försökte verkligen att skådespelarna skulle göra sina egna slagsmål så långt det gick.

Neeson hoppas att "Honest Thief" bjuder publiken både på en häftig åktur och lite fjärilar i magen:

- Jag hoppas att publiken är underhållen. Det är väldigt, väldigt viktigt. Det finns en fin, underhållande puls i 93 minuter. Jag tror att folk kommer inse att kärleken är möjlig oavsett ålder, men framför allt bli underhållna av vad de ser, av biljakterna. Det finns inget dolt budskap.

- Om det finns något budskap så vore det, ”tro på kärlekens kraft”. Det är mäktigt. John Lennon sa: ”All you need is love”. Jag tror på det, speciellt i dessa tider som vi lever i.
 
 

Vinn biobiljetter till filmen!

 
Vill du få chansen att vinna 2 biljetter till "Honest Thief"? Besök vår Instagram-sida eller vår Facebook-sida och tävla där.
 
"Honest Thief" får biopremiär över hela landet den 9 oktober.
| 7 oktober 2020 15:00 |