Serie

Skribent

Patrik Jonsson

9 januari 2014 | 22:01

Premiär för HBO:s "True Detective"

Äntligen får jag väl ändå säga då jag och garanterat många fler med mig, väntat på den här serien i snart två år nu. Men den som väntar på någon gott brukar man ju säga och på måndagen den 13:e januari är det alltså äntligen dags för lite gotta!

Nyheten kring att serien "True Detective" hade fått klartecken av HBO nådde oss redan våren 2012 och sedan dess har just denna produktion legat på toppen av min pepplista oavbrutet. Det må komma många intressanta projekt under denna vår; FX:s miniserie "Fargo", Fox:s "Wayward Pines" av M. Night Shyamalan samt NBC:s "Believe" av J.J. Abrams och detta bara för att nämna några, det är dock ändå tveklöst "True Detective" som känns allra hetast. Jag menar en seriemördarthriller signerad HBO med Matthew McConaughey och Woody Harrelson i huvudrollerna är lite av en a dream come true.

"True Detective" kommer alltså att kretsa kring en jakt på en seriemördare i den amerikanska södern, i Louisiana för att vara mer exakt och denna jakt spänner sig i sin tur i över 17 år. Den större delen av fokusen ska läggas på de två poliserna Rust Cohle (McConaughey) och Martin Hart (Harrelson) vars liv och utredningar kolliderar med varandra i de bådas desperata sökande efter den sluge, beräknande och kallblodiga mördare som plågat dem i närmare två decennium. Serien kommer att göra olika tidshopp där främst ett bisarrt tillika ouppklarat mord från 1995 finns i grunden, vilket återigen öppnas 2012 på grund av vittnesmålen från poliserna Cohle och Hart.

Detta är alltså handligen och dess upplägg i korthet, med detta sagt kan vi nog vänta hos en hel del flackande i tiden där gamla utredningar, förhör och vittnesmål blandas med nya. Några större och mer ingående detaljer har inte avslöjats och det tackar jag för, sådant där vill man ju gärna upptäcka på egen hand. Serien är egentligen en form av miniserie där vi ska serveras ett avslut redan efter de åtta avsnitten vilken serien (säsongen) består av. Ifall "True Detective" sedan blir tilldelad en andra säsong ska karaktärer och handling bytas ut mot helt nya karaktärer samt upplägg. Detta är ett koncept jag verkligen uppskattar, tänk er till exemepl AMC:s "The Killing" eller FX:s "American Horror Story" så förstår ni säkert innebörden av just detta upplägg. Vi snackar alltså fristående säsonger här, ja mer eller mindre i alla fall.

Serien är skapad av den hyggligt okände författaren Nic Pizzolatto vars debutroman "Galveston" räknas som hans främsta arbete. Pizzolatto står helt ensam som manusförfattare till "True Detective" och kommer även att stå som seriens huvudproducent. Detta låter riktigt postivit och tryggt tycker jag, ju färre kockar desto bättre soppa och det skulle inte förvåna mig ifall Pizzolatto får sitt stora genombrott i och med denna serie. På regissörsidan är det samma sak, samtliga av säsongens åtta avsnitt är helt uteslutande regisserade av Cary Fukunaga ("Sin Nombre") vilken även står med som producent tillsammans med Pizzolatto. I huvudrollerna finns alltså McConaughey & Harrelson men även skådespelare som Kevin Dunn och Michelle Monaghan kommer att dyka upp.

Premiär nu på måndag den 13:e på HBO Nordic och C More alltså och här har ni ett par riktigt stämningsfulla trailers:

 

och ifall ni vill se ÄNNU mer så rekommenderar jag verkligen den här mycket intressanta behind the scenes-videon;Vad tror ni, kan vi ha årets bästa serie serverad redan i januari?
| 9 januari 2014 22:01 |