SPEL

Skribent

David Grundström

28 april 2017 | 09:00

"Pokémon" kan införas i tv-spelens Hall of Fame

"Halo: Combat Evolved", "Final Fantasy VII" och "Portal" är också kandidater.
I väst känner vi till de första Pokémon-spelen som "Pokémon Red" och "Pokémon Blue", men de originella japanska spelen som släpptes 1996 hette istället "Pocket Monsters Aka" (Röd) och "Midori" (Grön).
 
Dessa klassiker är i år finalister för att införas i "World Video Game Hall of Fame", som modereras av "The Strong’s International Center for the History of Electronic Games". Vinnare av denna utnämning får en permanent plats på museumet National Museum of Play i Rochester, New York.
 
"Pokémon" är ett fenomen som få lyckats missa då både tv-spel, samlarkort, över 800 serieavsnitt och 17 filmer, och för många en introduktion i spelvärlden. Jag själv var i den perfekta åldern när "Pokémon" exploderade runt omkring världen och håller ännu idag spelserien som en av mina absoluta favoriter.
 
 
Vem som helst kan via deras hemsida nominera ett spel de tycker förtjänar att förevigas på detta museum, och just nu pågår en röstning bland 12 stycken finalister.
 
I skrivande stund leder "Pokémon Red/Green" med 40%, men de tävlar mot tunga speltitlar såsom "Halo: Combat Evolved", "Final Fantasy VII", "Tomb Raider" och "Portal". Vinnare från tidigare år i denna omröstning inkluderar "The Legend of Zelda", "Super Mario Bros" och "World of Warcraft".
 
Hur det hela slutar kommer att avslöjas 16:30, svensk tid, den 4:e maj.
 
Vilket spel tycker du bör få sin plats i spelhistorien? 
| 28 april 2017 09:00 |