Serie

Skribent

Hampus Haglund

2 februari 2016 | 19:00

Plötsligt släppte Louis C.K. en ny serie

Visste du att Louis C.K. skapat en ny TV-serie? Inte jag heller. Men i helgen släpptes plötsligt första avsnittet av dramat ”Horace and Pete”, och vi har sett det.
I augusti berättade komikern Louis C.K. att hans hyllade serie ”Louie” kommer ta ett längre uppehåll. Detta för att han skulle få tid att arbeta med andra projekt. Sedan dess har det varit relativt tyst från C.K. – tills nu i helgen. Från till synes ingenstans kom plötsligt nyheten om att Louis C.K. lagt ut piloten av sin nya serie ”Horace and Pete” på sin hemsida.

Vad fasiken är detta då? Innan helgen visste nog ingen förutom produktionen själva det. Louis C.K. själv var också väldigt kryptisk när avsnittet släpptes i helgen. Allt som kom från komikern var ett meddelande där det stod:
 
En helt ny sak från Louis C.K. Horace and Pete avsnitt ett finns tillgängligt för nedladdning. $5. Klicka här för att se det. Vi hoppas du tycker om det.”

Inte så mycket fakta kring själva serien alltså. Det som kan konstateras efter att ha sett avsnitt ett är att ”Horace and Pete” är ett drama med inslag av mörk humor. Louis C.K. har skrivit manus, regisserar och spelar en av huvudrollerna. ”Horace and Pete” kan (utifrån första avsnittet) enklast kan beskrivas som en deprimerande version av 80-tals klassikern ”Cheers”. 

Serien har Louis C.K. själv och Steve Buschemi (”Fargo”, ”Boardwalk Empire”) i titelrollerna. Tillsammans äger dem baren Horace and Pete’s där stamkunderna kommer och går på sant ”Cheers”-manér. Skillnaden är att vi inte möts av något ”- Noooorm” eller burkskratt, istället något en cynisk man som jag skulle vilja kalla bar-realism. Stammisarna som kommer in klockan ett på dagen vill dricka bort sina problem och har inget muntert i blicken alls, skidringen är becksvart. Förutom Louie och Buschemi ser vi bland andra Edie Falco (”Nurse Jackie”), Steven Wright (”Louie”) och talangfulla ”Saturday Night Live”-medlemen Aidy Bryant i några av rollerna. Dessutom Alan Alda som spelar den rasistiska och sexistiska farbrodern, du har knappast sett Alda så här förut. ”Horace and Pete” tar sin tid i dialogerna, har ingen musikläggning alls och utspelar sig bara på två platser. Det finns ingen action eller avancerad handling att svepas med i, det är människor i en bar mitt på dagen. På många sätt påminner det första avsnittet om en teaterpjäs och skulle faktiskt lika gärna kunna utspela sig på scenen. 

Till den stora frågan då, är det bra? Här lär åsikterna verkigen gå isär. För precis som tidigare projekt från Louis C.K. känns ”Horace and Pete” experimentell och originell. Den går knappast att jämföra med någon annan TV-serie. Huruvida det uppskattas ligger nog till stor del hos tittaren. Det jag kan säga (som stort fan av ”Louie”) är att ”Horace and Pete” i sina bästa stunder mot slutet av avsnittet verkligen slår an samma sträng som ”Louie” gör. Dialogen viker inte undan från det obekväma utan styr istället rakt in i det. Avsnittet lyckas trots att det är över en timme långt med enbart dialog få mig intresserad. Jag använder ordet intresserad, jag är inte helt såld. För med en avsnittslängd på över timmen blir ”Horace and Pete” ibland lite långdraget, tystnad kan vara effektivt men ska inte användas enbart för tystnadens skull.

Det har bara släppts ett avsnitt och det är utifrån det jag gör min första bedömning. Det är svårt att säga vad som kommer hända med ”Horace and Pete” framöver. Något som däremot är klart är att Louis C.K. har en av de mest unika pennorna i Hollywood och av framförallt den anledningen ser jag fram emot nästa avsnitt av ”Horace and Pete”.

Första avsnittet avsnittet av ”Horace and Pete” finns enbart tillgängligt på louisCK.net och kostar fem dollar. I nuläget är det oklart hur många avsnitt vi kan vänta oss.

Har du sett avsnittet, vad tyckte du om det? Kommentera nedan!
| 2 februari 2016 19:00 |