Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

20 mars 2016 | 01:40

Piraterna dödade "Hannibal" med illegal fildelning

Det är tack vare dig som tittar illegalt som vi inte får en fjärde säsong.
Det finns en vanlig uppfattning bland folk som fildelar illegalt att stjärnorna och högsta hönsen på produktionerna ändå är för rika och att det inte skadar någon att du som vanlig, hederlig knegare laddar ner gratis istället.

Martha De Laurentiis var producent på "Hannibal"-serien och har fyrtio år av branscherfarenhet före det. Hon förnekar inte att hon och de andra cheferna på projektet inte skadas ekonomiskt av det - men att de tusen arbetarna på serien som gör produktionen möjlig är de som får sina löner stulna. Hon berättar i ett öppet brev om varför den illegala fildelningen av serien blev dess död.

- Det är mitt uppdrag att överse budgeten och se till att alla tusentals crew-medlemmar får betalt för sitt hårda arbete.

- Det är bara ett fåtal namn som syns på en affisch, i en TV-series eftertexter eller i en trailer. Kanske tänker de som fildelar bara på de stora namnen och att det inte gör någon skillnad för en superstjärna om de laddar ner. Men på inspelningsplatsen ska varenda en av de konstnärliga rollerna liksom crew-medlemmarna ha betalt för sin insats och det är dem det går ut över.

- Jag har varit med om detta. När NBC beslutade att inte förnya "Hannibal" för en fjärde säsong, var det inget svårt att koppla det direkt till det faktum att serien också var världens femte mest nedladdade serie 2013. När en tredjedel av "Hannibals" fans laddar ner avsnitten - trots att du lagligt kan göra detta en dag efter släppet - behöver du knappast vara något geni för att förstå sambandet. Om en serie stjäls blir det svårt, om inte rent ut sagt omöjligt, att kompensera crewet med skäliga löner och hålla en produktion vid liv.

Resultatet av att en tredjedel av tittarna valde illegala metoder ledde till att även de som betalade för sig förlorade en favorit-serie och samtliga tusentals arbetare på "Hannibal" förlorade sina jobb. De Laurentiis informerar inte om detta för sin egen skull, utan för att hon vill rädda vårt framtida film- och TV-tittande.

- Som sagt, det här handlar inte om mig. Detta handlar om levebrödet för tusentals av hårt arbetande människor som berikar livet hos miljontals av fans. Om plundringen fortsätter kommer inte ens piraterna att ha något att titta på längre - än mindre att stjäla. Det är en framtid på en laptop nära dig, som jag - som producent men också som fan - tänker göra allt för att bekämpa.

Läs brevet i sin helhet på The Hills. Både Netflix och Amazon har tackat nej att ta över och skapa en fjärde säsong.

Tanken går omöjligen till listan över vilka andra favoriter som är flitigt nedladdade och som kan gå samma öde. "Game of Thrones" var ju 2015 års med nedladdade serie med "The Walking Dead", "The Flash" och "Vikings" på samma topp-10...
| 20 mars 2016 01:40 |