Serie

Skribent

Alexander Kardelo

28 juni 2023 | 13:00

Phoebe Waller-Bridge gör nya "Tomb Raider" - med 90-talsvibbar

Något farligt, spännande och med en doft av 90-talets PlayStation-spel. Så hoppas "Indiana Jones"-aktuella stjärnan att hennes Lara Croft ska bli.
Från Indiana Jones till Lara Croft är steget kanske inte så långt. Iallafall inte om du heter Phoebe Waller-Bridge. Den eftertraktade manusförfattaren och skådespelerskan, högaktuell på bio i "Indiana Jones and the Deal of Destiny", får snart mer äventyr att bita i.
 
Hon är nämligen på gång med att utveckla "Tomb Raider" som en tv-serie för Amazon.
 
Filmerna med Angelina Jolie och Alicia Vikander tog den populära spelhjälten till bioduken. Vem får axla rollen som den orädda äventyraren nästa gång? Det vet vi inte ännu... men en ny intervju med Vanity Fair skiner ljus på vad Waller-Bridge planerar. Hon berättar bland annat att hon spelade "Tomb Raider" som en tok i tonåren:
 
- Mina föräldrar var kloka. De begränsade mig inte. De visste att jag skulle spela tills jag tröttnade, och det gjorde jag. Jag packade ned min PlayStation och började skriva istället.
 
Alicia Vikander spelade Lara Croft senast i "Tomb Raider" från 2018. Någon uppföljare blir det inte.
 

"Både farligt och spännande"

 
När Amazon frågade om hon ville vara med och skapa "Tomb Raider" för streamingtjänsten Prime Video väcktes den gamla kärleken till liv igen.
 
- Herregud, det kändes precis som att tonåringen inom mig sa: "Gör Lara rättvisa!" Möjligheten att få jobba med en kvinnlig actionhjälte... Jag har arbetat med Bond och nu som skådespelare i "Indy", det kändes som att allt byggde upp till detta. Tänk om jag kunde ta över en action-franchise, med allt det som jag hade lärt mig och en karaktär jag avgudar, och också ta med lite av den där 90-talsviben? Det är en underbar känsla när man tror sig veta vad man ska göra.
 
Waller-Bridge nämner också en filmindustri som ofta förlitar sig på gamla beprövade franchiser. Själv hoppas hon ta ut svängarna och ge fansen en något mer överraskande och annorlunda serie:
 
- Här finns utrymme att göra något rätt farligt, och kan jag göra "Tomb Raider" både farligt och spännande... Det finns redan en publik som älskar Lara och som förhoppningsvis fortsätter att göra det. Och det är en unik position att vara i. Som den gamla trojanska hästen.
| 28 juni 2023 13:00 |