Skribent

EvaEpic

22 januari 2012 | 17:01

Petra Mede lovar en pampig Guldbaggegala

Hon är ståuppkomiker, författare och skådespelerska. Förutom detta har hon hunnit med att vara värdinna för ett antal galor.

MovieZine har träffat Petra Mede och pratat Guldbaggegalan och om hennes skådespelardrömmar.

Du är värdinna för Guldbaggegalan andra året i rad, börjar du bli varm i kläderna?

- Ja, det får jag ju säga. Jag har varit med på ett par galor i stora sammanhang som Melodifestivalen och QX Gaygala och Guldbaggen. Man måste ju livnära sig på mycket, så det har blivit för en del företag också. Men man är ju nervös ändå.

Hur kommer du leda galan? Vad kan vi förvänta oss från dig och själva galan?

- Överraskningar blir det. Formen ger sig själv eftersom att det är priser som ska delas ut, det är det stora. Nu har vi även fler priser då det har tillkommit sju stycken. Sen får man ju se hur mycket plats det blir över där jag ska komma in och skämta. Vi har spelat i en del saker i förväg. Ledorden för mig, som det även var förra året är ”gala”, det ska vara en känsla av att det är stort och pampigt – som exempelvis Oscarsgalan, det ska gärna dra åt det hållet.

Det är inte heller för min egen skull jag har alla dessa fina klänningar, utan det är för att signalera att det här är Sveriges finaste gala, nu ska vi klä upp oss och att det är högtydligt, men med glimten i ögat. Det som är svårt i uppdraget har varit att filmerna är ganska socialrealistiska och tunga som ”Play” och ”Between 2 Fires”. Det blir lite knivigt för mig som komiker. Jag gissar att jag fått uppdraget för att jag har en komisk ådra som jag ska bidra med och det jag att behövs, för annars hade galan blivit för monoton och långsam. Men man får inte heller ta bort tyngden i dessa filmer. Man måste hitta en balans.

Som galavärdinna, hur förbereder man sig?

- Jag har ju lappar när jag pratar och så, men jag tar in gäster som i in tur läser nomineringar osv. Men mina prator som man säger vill jag i möjligaste mån kunna utantill. Den här galan är nog den som kräver mest förberedelser. Det är mycket fakta att hålla reda på och det är bättre att jag har mer fakta än vad jag egentligen behöver, det blir tryggare för mig – som att exempelvis ha sett alla filmerna som är nominerade. Det blir en helt annan känsla när jag pratar om filmen. Sedan har vi spelat in lite roliga saker, för att inte säga för mycket, redan i december.

Direktsändning – är det något som skrämmer eller triggar dig?

- Det är mer triggande än skrämmande! Väldigt nervöst, det kan du fråga vilken programledare som helst. Men när man gjort en livesändning blir nästan lite hög av adrenalinet. Det är kul att man fortfarande sänder live, att man inte spelar in allt i förväg så man kan klippa. Det är också en speciell känsla hos åskådaren, att man vet att de står där och gör det NU. Visst blir det extrajobb, det kräver mer.

Du har sagt att du jagar filmroller, finns det någon speciell genre eller regissör du vill jobba med?

- Jag är ganska öppen, haha! Jag skulle vilja spela en allvarlig roll. Grejen är att jag tappat begreppet om min egen ålder. Jag har haft diskussioner hit och dit om en film som skulle göras och jag var övertygad om att jag skulle spela dottern i den filmen, men det visade sig att det var mamman de ville jag skulle spela, så då sa jag NEJ TACK, hahahaha!

Guldbaggegalan 2012 sänds i SVT1 på måndag 20:00. Se alla nominerade här »

| 22 januari 2012 17:01 |