Film

Skribent

Alexander Dunerfors

9 februari 2013 | 18:01

Peter Sunde: "Jag är inte nöjd med filmen"

En av hjärnorna bakom The Pirate Bay ger sin kritik mot dokumentären "TPB AFK".

Igår premiärvisades Simon Kloses dokumentär om värdens största fildelningssajt för en fullsatt biograf på Berlins filmfestival. Samtidigt släpptes den på nätet där redan över 200.000 har sett den. Här på MovieZine har läsarna gett den ett starkt medelbetyg på 3,6.

Men en del har blandade känslor inför "TPB AFK - The Pirate Bay Away From Keyboard", och inte minst en av huvudpersonerna. I ett blogginlägg förklarar Pirate Bays medarbetare Peter Sunde vad han ogillar med filmen:

"Filmskaparen Simon och jag är goda vänner, men vi har olika åsikter på vad filmen borde vara. Det finns scener som klippts ihop till något helt annat. Det är allt en del av filmskapandet, man behöver drama. Jag är inte nöjd med allt. Jag är inte nöjd med hans mörka och dystra syn på de senaste åren. Klipparen, som jag aldrig har träffat, har klippt ihop filmen på ett sätt som inte överensstämmer med mina upplevelser."

Sunde går vidare med att förklara flera av scenerna i filmen som kan misstolkas. Bland annat när han svettas på grund av influensa, men man kan få uppfattningen av att han är nervös inför den kommande domstolsförhandlingen.

"Jag gillar heller inte hur filmen fokuserar på rättegångarna, något som för mig var en liten del av det hela. Jag vet att Simon har massor med material som jag hellre hade sett i filmen - mer fokus på glada människor, och massvis med stöd från omvärlden. De har valt det tråkigaste, det jag personligen hade klippt bort."

I det långa inlägget framgår det också att filmen och dess premiär varit viktig för Sunde, och att han respekterar regissörens alla val. Han jämför Simon Kloses film med en thriller, med superbt ljud och foto:

"Misstolka mig inte. Filmen är bra. Jag älskar hur den är inspelad, jag älskar några av scenerna, till exempel när jag och Fredrik är ärliga i våra åsikter om varandra. Vi kan bråka dagligen som ett gammalt par. Det är den äkta historien för mig, som jag hade velat se mer av som tittare."

Läs hela inlägget på Peter Sundes blogg »

Se och diskutera "TPB AFK" här på MovieZine »

Läs Jake Bolins recension av "TPB AFK - The Pirate Bay Away From Keyboard" »

| 9 februari 2013 18:01 |