Film

Skribent

MovieZine

10 november 2021 | 07:45

Peter Jackson säljer Weta Digital till spelstudio

Unity Software köper VFX-tekniken bakom filmer som "Sagan om ringen", "Avatar" och "Apornas planet".
Delar av VFX-studion Weta Digital är på väg att säljas för 1,6 miljarder dollar. Köparen är spelmotorsutvecklaren Unity Software, och planen är att göra Wetas banbrytande VFX-teknologi tillgänglig som mjukvara för filmskapare världen över, skriver Variety.

Peter Jackson är en av grundarna bakom Weta Digital, som gjort visuella effekter (VFX) till filmer som "Sagan om ringen", "Avatar" och "Avengers: Endgame" samt "Game of Thrones". Den flerfaldigt Oscarsbelönade studion har bland annat utvecklat och förfinat den banbrytande teknologin som lät Andy Serkis spela Gollum, King Kong och Caesar i "Apornas planet".
 
- Weta Digitals verktyg har skapat oändliga möjligheter för oss att göra drömvärldar verkliga. Tillsammans med Unity kan Weta Digital bana vägen för varje skapare, oavsett industri, som får chansen att använda dessa otroligt kreativa och kraftfulla verktyg. Det förändrat spelet, säger Jackson i ett uttalande.

275 utvecklare och ingenjörer från Weta kommer att gå över till Unity. Peter Jackson behåller däremot sina VFX-team och animatörer (ca 1700 medarbetare) som bildar det fristående WetaFX.
 
 
Det senaste året har Weta Digital förföljts av anklagelser om "giftig arbetsmiljö" där sexism och mobbning förekommer, enligt rapporter från 40 medarbetare. Unitys senior VP Marc Whitten kommenterar till IGN:

- Vi på Unity ser allvarligt på att bygga en inkluderande miljö och arbetsplats för alla våra medarbetare. Våra värdegrunder handlar om respekt, empati och möjligheter för alla.
| 10 november 2021 07:45 |