Film

Skribent

Viktor Jerner

27 maj 2017 | 23:00

Peter Jackson ger oss den första titten på nya fantasyprojektet "Mortal Engines"

"Sagan om ringen"-visionären stannar kvar i fantasyns värld med sitt nya filmprojekt, som med lite tur och framgång kan bli första delen i en episk franchise.
Efter haveriet – enligt min högst personliga och ödmjuka åsikt – med "The Hobbit"-filmerna, ska det faktiskt bli skönt att se talangfulla Peter Jackson lämna Middle Earth bakom sig och ta sig an annorlunda utmaningar framöver. Först på tur är "Mortal Engines", adaptionen av den första boken (av fyra) i författaren Philip Reeves omtalade serie "Predator Cities".
 
Tillsammans med Fran Walsh och Philippa Boyens – som båda har samarbetat med Jackson genom hela hans Tolkien-period – skriver Jackson manus till filmen och producerar, medan regin sköts av debuterande Christian Rivers som tidigare jobbat med de visuella effekterna i många av Jacksons filmer. Enligt Jackson själv så utspelar sig böckerna i en framtid där alla jordens storstäder rullar runt på hjul i jakten på resurser. Detta leder också till att en sorts näringskedja skapas, där de största städerna "äter upp" de mindre.
 
Nyligen delade Jackson med sig av den första titten på filmen, i form av en utsökt konceptbild som han släppte på sin Facebook-sida:  
 
 
Jag tycker att hela det här projektet är oerhört spännande och jag kan knappt vänta på att få se resultatet i december nästa år. Rivers är ett oprövat kort på långfilmsfronten, men han har ett starkt team att luta sig tillbaka på och tillsammans tror jag att de skulle kunna leverera något riktigt ballt. Att via bilden ovan få se hur denna framtid kan tänkas skildras visuellt gör att peppen stiger ytterligare några steg, för det ser ju helt gudomligt ut. Förhoppningsvis kan de härliga steampunk-vibbarna översättas till rörlig bild på ett tillfredsställande sätt.
 
Rollerna i filmen görs av bland andra Stephen Lang, Hugo Weaving, Robert Sheehan och Hera Hilmar. Den sistnämnda spelar karaktären Hester, den kvinnliga karaktären som syns på konceptbilden.
 
Ser ni fram emot "Mortal Engines"? 
| 27 maj 2017 23:00 |