Film

Skribent

Alexander Kardelo

26 maj 2024 | 16:00

Rekord i remakes? Den här filmen finns i 25 versioner - nu kommer ännu en!

Bjud över några vänner på middag, sa de. Det blir festligt, sa de.
Har du sett den där filmen? Du vet... den med vännerna som samlas på middag, och lägger alla sina mobiler på bordet. De går med på att varje inkommet sms och samtal under kvällens gång ska bli offentligt för alla. Skelett i garderoben... obekväm stämning... relationer som sätts på prov. Visst var den italiensk... eller fransk? Kanske spansk?
 
Jag talar om en mycket framgångsrik filmidé som under de senaste åren fått spridning i alla tänkbara länder. Så pass att den hamnat i Guinness rekordbok som "filmen med flest remakes".
 

Ingredienserna som gör en filmsuccé

 
Allt började med italienska "Vad döljer du för mig?" ("Perfetti sconosciuti", 2016) i regi av Paolo Genovese. Dramakomedin om en urspårad bjudning blev en stor biosuccé och vann flera priser. Det visade sig också vara ett perfekt recept för nyinspelningar på andra språk. Av några få enkla anledningar:
 
1) Filmen tar upp igenkännbara teman så som vuxna relationer och vilka hemligheter vi väljer att hålla från varann.

2) Filmen skildrar också hur teknologi och särskilt smartphones påverkar våra liv.

3) Det är en film som går att spela in med bara ett fåtal skådespelare i en enda miljö. Låg budget = stora chanser till biosuccé. Förutsatt att manus och regi är på topp!
 
Snart kom "Perfect Strangers" på grekiska. Kort därefter på spanska. 2018 släpptes franska "Nothing to Hide" och indiska "Loudspeaker"... plus fem andra remakes. Så har det rullat på tills filmen snart finns adapterad till alla tänkbara länder. Lokala anpassningar och andra karaktärer låter varje nytt land och varje filmskapare sätta sin egna krydda på den spännande historien. 
 
Bild ur franska "Leken" (aka "Nothing to Hide").
 
- "Perfect Strangers" är ett världsfenomen och jag ville vara en del av det. Jag tänkte "här är ett manus jag verkligen älskar. Jag kan sätta en egen, latinamerikansk prägel på det, säger regissören Manolo Caro som stod bakom mexikanska "Perfectos Desconocidos" (2018).
 
- Man eller kvinna, vi har alla något att dölja... att ljuga är universellt. Paolo Genovese och hans team har tagit fram emo av modern filmhistorias smartaste och mest anpassningsbara manus, kommenterade producenten Gianluca Chakra när filmen fick en arabisk tolkning.
 

Skandinavien stod på tur - men Hollywood dröjer

 
Det har också pratats om en svensk remake av "Vad döljer du för mig?", men vi har inte fått fram några nya detaljer kring de planerna.
 
Norge har däremot redan hunnit före. 2022 släpptes deras version under titeln "Full dekning". Nicolai Cleve Broch ("Morden i Sandhamn") syns i en av huvudrollerna. Island svarade med "Villibráð" under 2023.
 
Samma år kom den danska "Hygge!" där sju vänner möts för en lyxmåltid i en idyllisk sommarstuga. Snart inser de att telefonerna på bordet utgör en tickande bomb av hemligheter. "Hygge!" fick goda recensioner när den gick upp på bio i Danmark i höstas. Idag släpps filmen på svenska Netflix.
 
Dramatiskt i danska "Hygge!" som nu går att streama i Sverige.
 
Förutom den italienska originalfilmen som startade detta filmiska världsfenomen räknar jag nu till hela 25 remakes, ända bort i länder som Kina och Sydkorea. Indien, som redan gjort en remake på språket kannada, släpper ännu en senare i år. Denna blir hindi-språkig.
 
Märkligt nog finns det ännu ingen engelskspråkig nyinspelning. Borde inte Hollywood ha kastat sig över denna succé för längesen? Jodå: The Weinstein Company köpte rättigheterna i början av 2017, innan skandalen med Harvey Weinstein satte bolaget i konkurs. Men det är nog bara en tidsfråga innan även USA, eller kanske Storbritannien eller Australien, bjuder in till sin egna variant av denna underhållande skräckmiddag.
 

Vilka versioner ska man se?

 
Det här är lätt - dessvärre. Så många av filmerna har inte nått Sverige. Men du kan streama följande:

● Italienska originalet "Vad döljer du för mig?" finns att se gratis på Cineasterna och som hyrfilm hos SF Anytime
● Franska "Nothing to Hide" (även kallad "Leken") är släppt på Netflix
● Danska "Hygge!" har också just kommit till svenska Netflix
 
| 26 maj 2024 16:00 |