Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

21 oktober 2023 | 06:00

På TV ikväll: Spänning som håller när Mark Wahlberg jagar terrorister

I år är det tio år sedan två bröder placerade ut bomber under Boston maraton. "Patriots Day" är den verklighetsbaserade historien om jakten på de skyldiga.
Den 15 april 2013 sprängdes två bomber vid det stora, årliga maratonet i Boston. Tre människor dödades, flera hundra skadades, och en jakt på den eller de skyldiga drog igång. Vi får följa jakten, ja, men även lära känna människorna som drabbades.
 
I "Patriots Day" spelar Mark Wahlberg Tommy Saunders, en av poliserna som jobbade under Boston maraton och hjälpte till efter sprängningarna. Eller, om vi ska vara noggranna, spelar han flera av poliserna. Karaktären Tommy Saunders är nämligen skapad för filmen, och fungerar som en blandning av flera olika poliser.
 
Bakom kulisserna dyker fler intressanta namn. Filmen är regisserad och medförfattad av duktige Peter Berg ("Friday Night Lights", "Hancock"). Förutom Wahlberg toppas rollistan av Kevin Bacon, John Goodman, J. K. Simmons och Michelle Monaghan - det vill säga en grupp skådespelare som i stort sett alltid är sevärda. 
 
Bra beståndsdelar, alltså, men är filmen som helhet något att ha? Jodå. MovieZines Carl Adam Anderberg gav "Patriots Day" en stark trea. Trots att manuset emellanåt drar iväg åt det sötsliskiga hållet räddas berättandet upp av en spännande människojakt i en verklig miljö, menar Carl Adam:
 
"Ändringen av fokus från katastrof till jakt leder också till att filmen plockar på sig ett välkommet momentum ungefär halvvägs in, som dessutom håller i sig hela vägen in i kaklet."
 
Här kan du se "Patriots Day":

• Ikväll 21:00 på TV6
• Fredag 27 oktober 22:50 på TV6
• Streama på Viaplay
• Hyr hos SF Anytime eller Itunes
 
| 21 oktober 2023 06:00 |