Film

Skribent

Alexander Kardelo

27 oktober 2018 | 11:15

Höstlovsmys med "Pandor" på Cosmonova

Naturhistoriska Riksmuseet bjuder in till en panda-stiskt gullig filmupplevelse på sin kupolformade IMAX-duk.
"Pandor är världsmästare i gullighet" säger berättarrösten, och man kan bara hålla med. Det är total sötchock som drabbar publiken under Sverigepremiären av "Pandor". Men regissören bakom filmen hoppas också att båda vuxna och barn ska ta till sig av filmens budskap.
 
"Pandor" är en naturdokumentär på 45 minuter, inspelad i IMAX-formatet och därför avsedd för att ses på en riktigt stor duk. Efter visningar i USA och Kanada har turen kommit till Sverige, där pandorna nu tar över Cosmonova i Stockholm.
 
Filmen tar oss till Chengdu Panda Base i Kina. Där får vi möta passionerade eldsjälar som arbetar med att föda upp pandor, som så småningom ska släppas ut i det vilda. Barnen i publiken älskar att se de små baby-pandorna busa runt.
 
 
Regissören Drew Fellman har följt pandan Qian Qian och hennes mänskliga "föräldrar" under tre års tid. Efter premiärvisningen berättar han för oss om hur det egentligen är att filma bland pandor.
 
- De är precis som det du ser, väldigt söta. Men sen blir de större, och de är ju vilda djur som tänker själva. De vill vara den som bestämmer. De försöker lura dig och bita dig, för de är ju stora björnar. Men de är så gulliga, och väldigt kul att jobba med.
 
- Alla djur gillar det som är nytt. När vi dök upp var vi det nya, de ville klättra på oss och bita oss. Deras tänder är ganska starka! Vårt hemliga vapen var att alltid ha med oss äpplen i fickan, berättar filmskaparen.
 
Men filmen kommer också med ett budskap. Pandorna är utrotningshotade, och viktiga att rädda.
 
- Det är väldigt viktigt för de är så få. Det finns ungefär 2000 pandor kvar i världen. De är de mest sällsynta av alla björnar. Det unika med dem är att när man skyddar pandornas miljö, så skyddar man också alla de andra djuren som bor i den skogen. Olika slags apor och fåglar drar också nytta av det.
 
- Hela världen älskar pandor, och visst vore det sorgligt om vi förlorade dem?
 

Regissören Drew Fellman
 
Vilka utmaningar kom i arbetet med filmen?
 
- Med pandor finns två stora utmaningar. Dels terrängen och vädret. Där pandorna bor är en tuff miljö att jobba i. Men pandor har också en slags ikonisk status. Allt som görs kring pandor granskas mycket noga i Kina. De måste vara väldigt försiktiga med vad de gör. Allt måste godkännas, och det kan vara en slö process. Därför är det svårt att förutse hur ett sådant projekt kommer utvecklas. I slutet av filmen trodde de att Qian Qian kunde flyttas till ett annat naturreservat, men det kommer troligen ske först i vår. Tidslinjen förändras hela tiden, och det gör det svårt.
 
Vad tycker du om premiären här på Cosmonova?
 
- Underbart! Jag älskar den här biografen. Det häftiga är att det blir en annan film beroende på var i salongen du sitter. Bilden kommer ju så nära publiken. Jag har inte haft möjligheten att se den i så många kupolbiografer. Var man än sitter ser man olika saker, och jag la märke till alla möjliga detaljer som jag inte hade tänkt på innan.
 
Vad hoppas du att publiken ska ta med sig från "Pandor"?
 
- Det viktigaste budskapet enligt mig är att alla kan syssla med vetenskap. Man behöver bara öppna upp ögonen för sin värld, och sin egna bakgård. Man behöver inte bo i Kina. Man behöver ingen fin utbildning. Man behöver bara vara nyfiken och sugen på att lära sig nya saker. En vilja att uppmärksamma världen runt omkring.
 
 
"Pandor" visas sedan fredagen 26 oktober på Cosmonova på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.
| 27 oktober 2018 11:15 |