KRÖNIKA

Skribent

Daniel S Ogalde

2 februari 2020 | 18:00

Gwyneth Paltrow säljer vulvor och hyckleri i "The Goop Lab"

Vaginastenar, svampar och energimassage. När "The Goop Lab" intar Netflix är det en serie som med all önskvärd tydlighet visar hur en privilegierad Hollywoodelit skor sig på andras mindre vetande. Någonting luktar unket och det är inte Gwyneth Paltrows vaginaljus.
Lögnare, tjuvar, pedofiler, våldsmän och mördare. Hollywood krälar av dem. Allt från Felicity Huffman och Wesley Snipes till Roman Polanski och allas vår Harvey Weinstein som efter MeToo ställts inför rätta för ett antal våldtäkter. Med allt detta i bakhuvudet kan man ju undra hur drömfabriken kan ha så svårt att göra bra skräckfilm. Men de bästa monster är ju så klart de som aldrig åker fast. De som döljer sig mitt ibland oss med de bredaste av leenden. Och få saker är värre än en hycklare.

Gwyneth Paltrow är just en sådan. En inte sällan skådad men däremot alltför skamlös kändis som med sin karriär inte bara skapat sig ett namn som skådespelerska utan även kvinno- och människorättsaktivist och inte minst grundaren av Goop, sajten som både skriver om och säljer allt du behöver för en modern livsstil. Eller vad sägs om ett jadeägg som du för upp i vulvan för att göra knipövningar och stabilisera energier? Något inte ens Paltrow tycktes ha koll på under sin intervju med Jimmy Kimmel. Att det kan orsaka infektioner i underlivet tycks vara en parentes i sammanhanget när Paltrows miljardföretag fortsätter växa.

Och med den nya Netflix-serien "The Goop Lab" kan Gwyneth Paltrow fortsätta göra det som så många, i synnerhet bland Hollywoodeliten, gör så bra – att sko sig på andra. Med ett antal till synes labila arbetskollegor arbetar hon sig igenom ”alternativa” metoder för att växa, utvecklas och komma eller som Gwyneth gärna vill vinkla det till ”frigöra kvinnor”. För fortfarande idag finns det fördelar att hämta i dessa nötta värdeord som jämlikhet, rättvisa och frihet. De som låter så vackert men utan någon vidare kontext betyder så lite.
 
 
För när du samtidigt skådespelar dig fram som en äventyrslysten kvinnlig turist i Dubais gator tillsammans med Zoe Saldana och Kate Hudson har du förlorat rätten att slå dig för kvinnobrösten och inkassera aktivistpoäng. Missförstå mig rätt. Jag är inte den som nödvändigtvis tycker att man ska bojkotta för bojkottandets skull och skulle inte ens avkräva andra ett sådant engagemang. Men det finns en synnerligen besk eftersmak i det en person som Gwyneth Paltrow gör, när hon å ena sidan säljer humbug paketerat i kvinnokamp för att därefter marknadsföra Förenade Arabemiraten, ett land där kvinnor inte ens kan ta sig utanför hemmet själva. 

Så det är svårt att inte himla med ögonen över dessa privilegierade kändisar och deras anhang som utan att ha en aning om vad de faktiskt håller på med testar svampar, energimassage och vaginadoftande ljus i någon slags andlig avsikt att bli bättre människor.
 
Och visst, det ser fantastiskt kul ut och även jag har sysslat med min beskärda del hippie-vetenskap, allt från meditation till naturliga rekreationstillsatser (ja, droger) men att framställa detta som någonting som kan bota allt från depression, ångest och sjukdomar är att gå ett steg för långt. Men så länge man i några inledande sekunder rekommenderar tittarna att rådfråga sin läkare så borde det ju vara lugnt. Liknelsen till skräckfilmsklyschan ”baserad på verkliga händelser” känns nära till hands.

Just Gwyneth Paltrow är sinnebilden för dagens hycklare. De som inte bara med sin skamlösa pengajakt låter allt från en notorisk våldtäktsman till en diktatur flyga under radarn, utan bär del av skulden med sin tystnad och även sitt skitsnack. Allt för något de redan har i överflöd. Men så länge de knäpper med fingrarna och utbrister ”Yaaaass Qweeen!” så är väl allt förlåtet, eller? Något stinker och det är inte Paltrows slutsålda vaginaljus.
| 2 februari 2020 18:00 |