Skribent

Mats Karlsson

25 mars 2013 | 18:01

"Palme"-regissören gör film om Astrid Lindgren

Maud Nycander gör dokumentärfilm om Sveriges mest kända barnboksförfattare.

Maud Nycander gjorde tillsammans med Kristina Lindström förra årets mest sedda dokumentärfilm, "Palme" och nu är det dags för nästa stora svenska personlighet att få en dokumentärfilm. Det är ingen mindre än Astrid Lindgren som dyker upp på bioduken framöver, skriver TT Spektra.

Nycander beskriver Astrid Lindgren som en del av vår gemensamma referensram. Som filmskapare är regissören mest intresserad av de existentiella frågorna.

- Astrid Lindgren var väldigt mån om sin privata svär, jag hoppas kunna beskriva henne som en komplex människa och hitta några av nycklarna till hur hon blev den hon var. Det finns ett vemod runt henne och en skarp blick som jag vill närma mig. Men framförallt vill jag berätta om den hon var och hur hennes berättelser växte fram, säger Maud Nycander till TT Spektra.

Saltkråkan, som förvaltar alla Astrid Lindgrens film-teater- och bokrättigheter och ägs av hennes efterlevande kommer att ställa upp med material.

- Ännu är det för tidigt att säga så mycket om innehållet. Men det känns väldigt spännande att det inte har gjorts något liknande om Astrid Lindgren i den här dimensionen och Maud Nycander är verkligen rätt person för detta, säger Francy Suntinger, producent på filmbolaget Filmlance.

Tanken är att det ska bli biopremiär julen 2014 och eventuellt också en TV-version.

| 25 mars 2013 18:01 |