Film

Skribent

Andreas Samuelson

24 oktober 2023 | 06:00

På TV: Reese Witherspoon i roligaste rollen - som nästan blev någon annans

Reese Witherspoon har sällan varit så rolig - eller blond - som i ”Legally Blonde”. Men hon förlorade nästan rollen till flera andra. Se den på TV12 i natt.
Reese Witherspoon har gått långt från begåvad barnskådespelare till mångfaldigt prisbelönad filmstjärna och producent, som utnämnts till både en av världens mest inflytelserika människor och mäktigaste kvinnor. Men innan hon blev en av världens bäst betalda skådespelare så var inte framgången självklar.
 
När regissören Robert Luketic skulle filma komedin ”Legally Blonde” (2001) hade han bara Witherspoon i huvudrollen och hon var först att läsa manuset, utan att det sändes till andra skådespelare. Men filmbolaget Metro-Goldwyn-Mayer var tveksamma till Witherspoon, som precis gjort komedin ”Election” (1999), där hon spelade en överambitiös plugghäst. Enligt henne själv upplevde många henne som irriterande på grund av rollen.
 
Charlize Theron, Gwyneth Paltrow, Alicia Silverstone, Katherine Heigl, Milla Jovovich och Jennifer Love Hewitt var under tillfällen påtänkta och Christina Applegate erbjöds rollen men tackade nej då hon inte ville bli typecastad som dum blondin efter ”Våra värsta år”. Man övervägde också Britney Spears under en kort tid.
 
Men Witherspoon kämpade för rollen som Harvard-studenten Elle Woods och till slut blev den hennes. Tur var väl det - filmen blev en av sin tids roligaste komedier med en prickfri insats från stjärnan som fick både en Golden Globe-nominering och MTV Award för rollprestationen.
 
Filmen blev också en enorm framgång, balen såväl kritiker som publik. Den följdes av två (kanske bäst glömda) uppföljare, ”Legally Blonde 2: Red, White & Blonde” (2003) och DVD-rullen ”Legally Blondes” (2009), samt scenmusikalen ”Legally Blonde: The Musical”. Mindy Kaling och Dan Goor (”Parks and Recreation”) jobbar sedan 2020 på en tredje film. Men fram till dess är det bara att se om originalet för några härliga skratt.
 
Här kan du se ”Legally Blonde”:
 
• I natt på TV12 00.00
• Streama på Viaplay
• Streama på Tele2 Play
• Hyr/köp på SF Anytime
| 24 oktober 2023 06:00 |