Film

Skribent

Alexander Svensson

25 maj 2024 | 06:00

På tv ikväll: Tom Cruise och en legendarisk mustasch i 2018 års bästa actionfilm

Tom Cruise mötte Henry Cavill i det här gastkramande actionspektaklet.
Säga vad man vill om Tom Cruise och Christopher McQuarrie, men action kan de. Om man tvekar en sekund så på det så räcker det med att se fem minuter av “Mission: Impossible - Fallout”, som inte bara är en av de bästa (eller tillochmed den bästa) “Mission”-filmerna utan också 2018 års bästa actionfilm.
 
Filmen inleds med att Tom Crui… Ethan Hunt, menar jag, får ett nytt så kallat omöjligt uppdrag. Den här gången rör det den mystiske terroristen John Lark som fått tag i några väskor uran och planerar att bygga bomber med dem. Dessutom har han ögonen på att frita Solomon Lane, skurken i “Rogue Nation”, som han är i lag med. Det är upp till Ethan och hans evigt lojala team (bestående av Rebecca Ferguson, Simon Pegg och Ving Rhames) att hitta och stoppa Lark.
 
Team Tompa, redo för nästa uppdrag.
 
Jakten på Lark tar Cruise runt halva jordklotet, och såväl pulsen som spänningen är ständigt på topp. Är det inte biljakter så är det handgemäng i badrum, är det inte handgemäng i badrum så är det fallskärmshopp, är det inte fallskärmshopp så är det en adrenalinpumpande helikopterjakt genom en bergskedja. Det allra mesta är gjort så praktiskt det bara går, och det gör att hela filmen känns oerhört realistisk, trots att Ethan Hunt strängt taget kommer undan med en hel del som en vanlig människa inte skulle klara av.
 
Filmen bjuder dessutom på ett härligt samspel mellan Tom Cruise och Henry Cavill. Cavill spelar August Walker, en CIA-agent som inte drar jämt med Hunt, och deras rivalitet är en av filmens höjdpunkter. Cavill är dessutom briljant i actionscenerna, och det är kul att se mannen som annars mest är känd för att gestalta Superman i en mer antagonistisk roll.
 
Henry Cavill i mustaschen som sabbade "Justice League".
 
På tal om Superman så är “Mission: Impossible - Fallout” dessutom skälet till att Superman ser så fruktansvärt knasig ut i delar av “Justice League”. När produktionen på den filmen tog oväntat lång tid på grund av re-shoots med Joss Whedon som ny regissör så hade Cavill redan börjat jobba på “Mission: Impossible”, där han var tvungen att ha mustasch. Men Superman i mustasch går såklart inte an, så Joss Whedon var i slutändan tvungen att använda CGI för att klippa bort mustaschen ur en rad scener i “Justice League”, varpå Supermans ansikte istället såg ut som något ur ett dassigt Playstation 3-spel.
 
“Mission: Impossible - Fallout” går att se:
*Ikväll klockan 21:15 på kanal 6.
*Streama på SkyShowtime.
*Streama på Viaplay.
| 25 maj 2024 06:00 |