Film

Skribent

Alexander Svensson

20 januari 2024 | 06:00

På tv ikväll: Mikael Persbrandt och David Beckham gör biroller i actionpackad fantasyrulle

Guy Ritchie tog sig an brittiska kungalegender i den här floppen från 2017.
King Arthur: Legend of the Sword” var Guy Ritchies försök att sparka igång en ny filmfranchise baserad på den odödliga brittiska legenden om kung Arthur och hans riddare. Någon ny franchise blev det inte, men filmen är inte mindre skoj för det.
 
Vi får följa Arthur, som i den här versionen är uppvuxen på gatorna efter att hans far kung Uther mördades i en statskupp utförd av den maktgalne Vortigern. Efter att Vortigerns soldater upptäcker Arthur flyr han och blir så småningom ledaren för ett uppror.
 
Charlie Hunnam, senast aktuell som en Zack Snyder-ig version av Han Solo i “Rebel Moon” gör rollen som Arthur. Hunnam var så desperat att få rollen att han, efter att Ritchie tyckte att han var för smal för att spela Arthur, erbjöd sig att slåss mot skådespelarna han konkurrerade med, enligt en intervju med Entertainment Weekly.
 
Mikael Persbrandt som vikingen Greybeard.
 
- Det var tre andra skådespelare på audition för rollen den dagen, stora, välkända skådespelare, och jag sade, “Varför inte ta in allihopa här så kan vi slåss, och den som kliver ut ur rummet får rollen?”, och det var i det ögonblicket som han typ gillade den fräckheten. Jag såg att det glittrade i ögonen.
 
Som ärkeskurken Vortigern ser vi Jude Law. För alla svenskar är filmen dessutom extra kul, då Mikael Persbrandt dyker upp i en liten roll som vikingahövdningen Greybeard. I övriga roller ser vi bland andra Djimon Hounsou (“Rebel Moon”), Aidan Gillen (“Game of Thrones”), Àstrid Bergès-Frisbey (“The Vault”) och Eric Bana (“Troy”).
 
På tal om rollistan så fick filmen när den kom uppmärksamhet då fotbollsspelaren David Beckham av alla människor hade en cameo som en soldat.
 
David Beckham hänger med sina soldatpolare.
 
Olyckligtvis för Guy Ritchie, som hade stora planer på uppföljare så blev “King Arthur: The Legend of the Sword” ett katastrofalt misslyckande ur ett ekonomiskt perspektiv. Under premiärhelgen spelade filmen endast in 15 miljoner dollar i USA, och The Hollywood Reporter uppskattade att den kunde förlora så mycket som 150 miljoner.
 
Trots den ekonomiska katastrofen, och att kritikerna var långtifrån övertygade om filmens kvalitéer så är “King Arthur: Legend of the Sword” en underhållande actionfilm, särskilt om man gillar Guy Ritchies rappa dialoger och höga tempo (eller vill se Mikael Persbrandt och David Beckham i samma film).
 
“King Arthur: Legend of the Sword” visas på kanal 9 klockan 22:00 ikväll. Den går också att streama på Netflix, HBO Max och Viaplay.
 
| 20 januari 2024 06:00 |