Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

29 december 2023 | 10:00

På tv ikväll: Melankoli och svart humor - dramat från 1993 "går rakt in i hjärtat och stannar där"

Lasse Hallströms första engelskspråkiga film fick ett svalt mottagande, men med andra försöktet "Gilbert Grape" blev det mycket varmare.
Vår egen Rebecca Unnerud gav "Gilbert Grape" en maxad femma i betyg och fokuserade mest sin recension på personerna i och runt filmen, men sammanfattar det hela med att den ger oss "vardagsmelankoli med en perfekt balans av klump-i-magen-scener, svart humor och ögonblick av glädje. Den är trovärdig, berörande och absurd. Den går rakt in i hjärtat och stannar där."  
 
Filmen handlar om Gilbert Grape (Johnny Depp) som bor en amerikansk småstad. Att bo där är som att dansa utan musik, säger Gilbert. Livet verkar gå honom förbi och det känns som om han skulle ta hand om sin intellektuellt funktionsnedsatta bror Arnie (Leonardo DiCarpio) för evigt. Men så en dag kommer Becky (Juliette Lewis) till den lilla staden och Gilbert hamnar i andra tankar.
 
Inte för att succén hände direkt. "Gilbert Grape" floppade hårt på bio, något som regissören Lasse Hallström själv skyllde på marknadsföringen:
 
- Den hade en fruktansvärd tagline: 'Livet är en hemsk sak att sova sig igenom. Vem vill gå och se en film om någon som sover sig igenom livet?
 
Men fina recensioner och en Oscarsnominering till DiCaprio för bästa manliga biroll räddade filmen och gav den ett långt, ekonomiskt lyckat liv på VSH och DVD.
 
Här kan du se "Gilbert Grape": 
 
• Ikväll 21:00 på TV3
• Streama på Draken Film, TriArt Play och Cineasterna
• Hyr eller köp på SF Anytime eller Viaplay
 
| 29 december 2023 10:00 |