Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

22 oktober 2023 | 06:00

På tv ikväll: Katt-astrofal musikal med Taylor Swift som sjungande kisse

Musikalen “Cats” var en stor succé. Filmversionen, däremot...
Musikalen “Cats” var en stor succé. 12 år på Londons West End och hela 18 år på Broadway i New York, där den ligger på femte plats på listan över mesta långkörare. Filmversionen fick däremot nöja sig med… ett något mildare mottagande, minst sagt.
 
Andrew Lloyd Webbers sjunde scenmusikal har aldrig varit känd för sin starka handling. Den är baserad på T.S. Eliots diktsamling “Old Possum's Book of Practical Cats”, och förutom att tonsätta innehållet gjorde Webber inte mycket för att ändra eller anpassa dikterna. Vilket säkert kan ställa till det när berättelsen ska nå en bredare massa, en mer lättillgänglig bio- och hemmapublik.
 
Då hjälper det förstås heller inte om specialeffekterna lämnar en del att önska. Ett dåligt utgångsläge på ett område kan göra att betyget för hela filmen sänks.
 
Men “Cats” hade ändå sina försvarare, bland annat här på MovieZine. Vår recensent Annika Andersson gav filmen en respektabel trea och skrev:
 
“Jag är själv ganska neutral inför musikaler, och ändå satt jag igenom filmen med ett småleende på läpparna. Vad filmen saknar i klös, vägs upp av purrfekta miljöer, charmiga missar och det helt igenom unika konceptet”
 
Kanske är det dags att “Cats” än chans ändå. Vem vet, om inte annat kanske du hittar fler dåliga ordvitsar att spinna vidare på.
 
Filmen är regisserad av Tom Hooper ("The King's Speech", "Les Misérables", "The Danish Girl"), och vi ser ett hyfsat gäng välbekant kattör... förlåt, jag menar aktörer svansa omkring i pälsbeklädda roller. Eller vad sägs om Dame Judi Dench, Idris Elba, Ian McKellen och förstås Taylor Swift. För att bara nämna en tassfull. 
 
Här kan du se "Cats":
 
• Ikväll 22:15 på Kanal 11
• Hyr på SF Anytime eller Viaplay
 
Och här kan du se trailern:
| 22 oktober 2023 06:00 |